Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrota bidraget för kvinnoorganisationer

Enligt en avhoppad SD-tjänsteman ska Sverigedemokraterna ha försökt lura  till sig 1,4 miljoner kronor i bidrag för ett kvinnoförbund av  riksdagens partibidragsnämnd, rapporterade Aftonbladet i går.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Idén att SD genomsyras av en feministisk övertygelse hör hemma på första april, men nu gällde det pengar och att inte missa sista ansökningsdatum.

Sedan 1982 har kvinnoorganisationer med koppling till partier kunnat få ett särskilt statsbidrag. Det är juristerna i partibidragsnämnden som beslutar om bidraget. Lagstiftningen ändrades senast 2010 och som nykomlingar i riksdagen var SD sugna på att maximera partistödet. Den avhoppade SD-tjänstemannen uppger att man använde tippex för att ändra i ansökan och "SD-kvinnors nätverk" döptes om till "Sverigedemokraternas Kvinnoförbund."

Trodde Sverigedemokraterna att de med ett "kvinnoförbund" skulle öka chansen att få detta partibidrag? Kanske. Men lagstiftningen är neutral när det gäller organisationsform: Nätverk inom moderpartiet är lika berättigade till stöd som fristående förbund.


Vidare finns det uppgifter om att styrelse- och årsmötesprotokoll ska ha fejkats för att klara deadline för ansökan hösten 2010. En åklagare granskar nu saken inför en eventuell förundersökning, men det måste också bli en uppgift för partibidragsnämnden att redovisa hur den har skött sitt arbete.

Själva grundproblemet är dock detta speciella stöd till riksdagspartierna kvinnoorganisationer; det är ett sätt att fixa lite grädde på moset och höja partistödet vid sidan av. Inget hindrar ju de i dag till 80-90-procent bidragsförsörjda partierna att använda sina miljoner till speciella kvinnosatsningar.


Aftonbladet skriver att Sverigedemokraternas syfte också var att använda pengarna till annat än "kvinnofrämjande syfte". Men där har tidningen missuppfattat lagstiftningen. Det står fritt för SD och andra partier att använda de totalt 15 miljoner kronorna om året hur man vill. För hur skulle det annars se ut? Domstolar som i efterhand granskade om partiernas kvinnosatsningar verkligen höll tillräckligt hög klass?

Grädde på moset-lagen är extremt generös. Det räcker för några riksdagskvinnor att sätta sig i cafeterian i riksdagshuset och plita ihop en liten programförklaring om att man jobbar "för att stärka kvinnors ställning i samhället" och snickra ihop ett protokoll.

SD-kvinnorna uppger att de i dag har 300 medlemmar. Det blir 4 666 kronor i statsbidrag per medlem och SD kan nog vid det här laget sägas ha lärt sig att bidragsmaximera korrekt.


Fast miljonbidragen är inte kopplade till något medlemsantal utan består av ett grundbidrag samt ett bidrag räknat på antalet riksdagsmandat. Ett parti med 100 procent män i riksdagen skulle förstås vara lika bidragsberättigat.

Att de politiska partierna i Sverige år 2014 inte klarar av att i sina egna partibudgetar "stärka kvinnors ställning i samhället", utan måste ha ett särskilt statsbidrag är ett nederlag för jämställdheten. Skrota det.