Skräm inte bort skattesmitarna

Frank Belfrage från tiden som kabinettssekreterare åt utrikesminister Carl Bildt.
Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Det är bra om skattesmitarna börjar svettas, men de ska inte vara rädda att ta hem pengarna till Sverige.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Var inte oroliga, uppmanade Panamafirman Mossack Fonseca sina skrämda kunder under 2013. Då läckte 2,5 miljoner dokument från offshore-bolag ut i offentligheten. Bakom spridningen stod det internationella journalistnätverket ICIJ.

Mossack Fonseca litade till sin avancerade krypteringsalgoritm. Men den var inte så inbrottssäker som de trott, tack och lov. Nu är juristfirman epicentrum för "århundradets läcka": 11,5 miljoner filer har blivit till ett globalt fyrverkeri av skandaler, signerat ICIJ.

Förhoppningsvis blir det nya avslöjandet ännu ett bakslag för de så kallade skatteparadisen, som möjliggör för företag, kleptokrater och enskilda skattesmitare att gömma kapital bakom dimridåer av brevlådeföretag och banksekretess.


Numera är detta en industri på tillbakagång. Efter läckan 2013 blev det fart på världssamfundet. OECD-länderna enades om en ny standard för informationsutbyte. Efter hand har en rad länder, med stor och lukrativ sekretess, anslutit sig, som Luxemburg, Guernsey, Jersey, Gibraltar och Schweiz. "I dag får vi information som vi bara hade kunnat drömma om tidigare", säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket. Men några länder har vägrat, bland dem Panama. Och, som Anders Billing påpekar i tidskriften Fokus, "så länge det finns åtminstone ett land som erbjuder skydd kan gömmandet av tillgångar fortsätta".


Fler internationella åtgärder måste till för att dra åt snaran kring smitarna och de regimer som möjliggör brotten.

I Sverige ertappades Nordea med fingrarna djupt i syltburken. Diplomaten Frank Belfrage, en gång Carl Bildts högra hand, avslöjades med att ha gjort en självrättelse; han har alltså frivilligt rättat tidigare felaktiga uppgifter om tillgångar i utlandet. Affären Belfrage blev akut besvärande när det framkom att Skatteverkets överdirektör, Helena Dyrssen, försökt att varna sin kompis om att Uppdrag granskning synade hans skatteaffärer.

Svenska folket har mycket högt förtroende för Skatteverket. Sådant är viktigt i ett land där välfärdssystemen förutsätter ett högt skatteuttag. Genom sin bristande ämbetsmannaheder har Helena Dyrssen äventyrat det förtroendet på ett allvarligt sätt.


Men den folkliga vreden över detta, och ilskan mot förmögna människor som smiter från skatten, bör inte gå ut över systemet med självrättelse. Somliga kanske tror att det är ett nytt påfund, en tillfällig amnesti för krösusar som oroas av vacklande skatteparadis, men möjligheten till självrättelse har funnits i svensk lag sedan 1923.

Det är ingen ädel lag, men den är pragmatisk och den ökar skatteintäkterna.

Mot den bakgrunden finns det också risker med att låta "självrättare" löpa gatlopp.

Svenskar bör vara mycket rädda för att ertappas med gömda förmögenheter i skatteparadis, men det är inte bra om de är ännu mer rädda för att ta hem pengarna och betala skatt.


Läs också:

 Skatteparadisen hotar välfärden 

Finansministerns egen Panamahatt


 Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.