Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skräckrapport fick britterna att tänka om - Sverige nästa?

Pubnej. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppmanar sina landsmän att minska alla sociala kontakter kraftigt. Inte ens till puben bör de gå.Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Statsepidemiolog Anders Tegnell vill att svenskarna hjälps åt att platta till kurvan av coronafall.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter att regeringen uppmanat alla britter att undvika resor var det ödsligt på Waterloo station i London under tisdagen.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Storbritannien och Sverige har haft liknande strategier mot coronaviruset. Men efter en rapport om att 250 000 kan dö byter britterna fot. Är Sverige näst på tur?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Rapporten från forskarna på Imperial College London utgår från två scenarion – ett där virusets spridning begränsas för att platta till kurvan, och ett där man försöker att stoppa spridningen helt. I det första fallet gäller det att isolera äldre och riskgrupper – som löper störst risk att dö om de insjuknar – och att sakta ned spridningen så att sjukvården inte överbelastas. Efter omkring ett halvår, när 60 procent av befolkningen har haft covid-19, uppnår samhället flockimmunitet. 

Problemet är att enligt de brittiska forskarnas modell, som baserar sig på siffror från Wuhan och Italien, skulle begränsningsstrategin i Storbritanniens fall leda till 250 000 dödsfall och att behovet av vårdplatser överskrids åttafalt. 

Det har fått den brittiska regeringen att tänka om. Storbritannien har bytt strategi och vill att hela befolkningen minimerar sina sociala kontakter och håller sig borta från puben. 

Kan vi hålla skolorna stängda tills vaccin finns?

Att, som Kina, försöka stoppa spridningen kräver stora restriktioner: att hela befolkningen kraftigt minskar sina sociala kontakter, även anhöriga till sjuka sätts i karantän i 14 dagar, skolor och universitet hålls stängda. Det skulle få ned antalet som smittas till en för sjukvården hanterbar nivå – men så snart man släpper på restriktionerna kommer smittspridningen att öka igen, skriver forskarna. 

Eftersom det sannolikt kommer att dröja minst ett och ett halvt år innan det finns ett vaccin skulle i stort sett hela samhället behöva stängas ner länge. Forskarnas bedömning är att skolorna måste hållas stängda under 12 av de 18 kommande månaderna. 

Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, har sagt att flockimmunitet nog är det enda sättet att stoppa smittan, även om Folkhälsomyndigheten är ”lite försiktiga med att använda det ordet”. 

Universitet och gymnasieskolor stängs nu

Coronaepidemin är en kris av enorma proportioner, som vi ännu vet väldigt litet om. Myndigheterna tvingas välja väg utan att ha någon karta. Och alla val kommer med svåra avvägningar – mänskligt, ekonomiskt och socialt. 

Från och med onsdagen ska alla svenska gymnasieskolor och universitet i möjligaste mån bedriva undervisning på distans. I övrigt ligger linjen fast: Isolera 70-plussarna, undvik att besöka äldre släktingar, sjukhus och äldreboenden. Tvätta händerna. Stanna hemma om du har minsta sjukdomskänsla i kroppen, men annars kan du leva ungefär som vanligt. Anhöriga till sjuka kan gå till skola och arbete så länge de inte har symptom.

Det kan mycket väl vara så att Sveriges val att vänta med de hårdaste bandagen visar sig klokare än andra länders. Men det vore bra om myndigheterna var så transparenta som möjligt med sina bedömningar. Vad baserar sig den svenska strategin på? Hur många svenskar kommer att insjukna, bedömer Folkhälsomyndigheten? Hur många dödsfall räknar man med? 

Det enda vi kan vara helt säkra på är att vi har en svår prövning framför oss.