Skräckens stad

Publicerad
Uppdaterad
Någonting fruktansvärt pågår i Malmö. Någon skjuter för att döda människor med icke- nordiskt utseende. Sent i går kväll träffade ett skott utifrån gatan två kvinnor inne i en lägenhet - där det också fanns barn.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Malmö måste för många kännas som en stad som har belägrats av ondska.
Redan i somras, den 23 juni, rapporterade Kvällsposten att polisen internt hade börjat tala om en ny "laserman".
Spaningschefen vid Malmöpolisen, Björn Olsson, sade till tidningen att "i spaningsarbetet har vi med oss teorin om en galen människa som far omkring och skjuter".
Sex dagar - och ännu en skjuten man - senare, sade emellertid Malmöpolisens informatör, Lars-Håkan Lindholm, till Sydsvenskan att "någon form av fara för gemene man ser vi inte. Annat än om man kommer i vägen."
Ett besynnerligt uttalande.

Först i onsdags offentliggjorde skånska länskriminalen sina misstankar om att en eller flera personer, som inte drar sig för mord, skjuter mot män med invandrarutseende. I går uppmanade man dessa att vara försiktiga när de rör sig ute kvällar och helger. Det senaste dådet lär dock leda till att varken män, kvinnor eller barn i Malmö känner sig säkra - ens i sina egna hem.
Varför tog det så många månader, med så många liknande dåd, innan polisen gick ut med en varning? Det känns inte förtroendeingivande.
Nu har polisen emellertid kraftsamlat, tack och lov. Och det går inte att överskatta vikten av att den - eller de - skyldiga grips snarast.
Mycket står på spel. Människor som kan tänkas uppfattas som "utländska" känner förstås ångest och förtvivlan. Men detta berör varje svensk som värnar om Sverige och som oroas av samhällsutvecklingen.

Parallellerna till 1990-talet är påtagliga. Då: Ny demokrati in i riksdagen, infekterad invandringsdebatt och Lasermannen. Nu: Sverigedemokraterna in i riksdagen, infekterad invandringsdebatt och - Lasermannen II?
Vi vet inte om parallellen håller streck förrän mardrömmen är över. Men det är absolut tänkbart att främlingsfientliga stämningar - som har fått ett slags legitimitet genom SD:s intåg i riksdagen - tillsam-mans med det gränslösa invandrarhatet på nätet, har fått en potentiell laserman att helt förlora sans och hämningar.

Någonting fruktansvärt pågår, inte bara i Malmö, utan i hela Sverige.
Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Thoralf Alfsson har en blogg. Under ett inlägg där han beskriver svensksomalier på ett djupt föraktfullt sätt, har signaturen "Johan" lagt in en kommentar, i versform: "Sverige Sverige fosterland, vaktas av vår laserman, lasermannen han är bra, han vill inga blattar ha, när lasermannen lyser rött, då har alla blattar dött."
Kommentaren gjordes den 13 augusti i år. Den ligger fortfarande kvar på riksdagsledamotens blogg.
Det främlingsfientliga problemet är större än en ensam galning i Malmö.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag