Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolor bör strunta i bortskämda krav på maten

Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT / KVP
Foto: UIP

Det är ingen mänsklig rättighet att få önskemat i skolmatsalen. Tryck tillbaka lyxlirartrenden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Här nekas barn vegankost - Moa tvingas laga matlådor" - så lyder rubriken på SVT Västerbottens hemsida. 

Reportaget handlar om en mamma i Skellefteå som upprörs över att skolan vägrar att servera hennes barn vegankost. Nu tvingas hon att laga veganska matlådor till sina barn:

"Jag kan inte jobba. Mitt liv begränsas av det här. Vi kommer att flytta härifrån", säger hon.

Mamman får inga klargörande eller problematiserande frågor av SVT. Det ges ingen förklaring till varför hon inte kan jobba på grund av matlagning. 

SVT Västerbotten fungerar så att säga som kvinnans advokat och reportaget avslutas med att en kommunal måltidschef får förklara sig och avge ett vagt löfte om bättring. 

Det bör stanna vid ett vagt löfte. 

Önskekosten blir dyr

Kraven på specialkost tilltar i svenska skolor och det är ett problem. Ju rikligare meny ett skolkök har, desto mer råvaror och personal behövs. Önskekosten kostar kort sagt pengar. 

När många olika rätter ska lagas ökar dessutom risken för att de barn som har verkliga och allvarliga kostproblem, som allergier, får i sig något farligt. 

Allergiker, liksom glutenintoleranta och barn med andra medicinska problem har rätt till specialkost, vilket ju är helt rimligt. Men dessutom, skriver Livsmedelsverket, kan elever få särskild mat "om önskemålet har samband med någon av de diskrimineringsgrunder som har fastställts i diskrimineringslagen (bland annat religion eller annan trosuppfattning och funktionsnedsättning)"  

Diskrimineringstänkandet krånglar till det eftersom det öppnar dörren för otaliga subkulturer som kan anse sig vara diskriminerade. Det finns exempelvis veganer som hävdar att veganism är en livsåskådning och menar att det är en mänsklig rättighet att inte diskrimineras på grund av ens "vegoåskådning" (SvD Debatt).

Skolmat som identitetsmarkör

Trenden med ökande krav på specialkost lär knappast avta. I takt med att maten har blivit en överflödsartikel har den förvandlats från föda till identitetsmarkör. Och ju bättre privat standard folk får, desto högre blir välfärdskraven. 

Samtidigt har många kommuner en ansträngd ekonomi. Det finns de som drar ner på anslagen till läromedel för att spara pengar. Och framöver kommer kommunernas ekonomi att bli mer ansträngd, inte mindre. 

Att lägga ens en krona på medicinskt omotiverad önskekost borde vara helt uteslutet. 

Nu finns det skolor som har börjat kräva medicinska intyg för att servera specialkost, med gott resultat. Så borde alla seriösa skolor göra. Ett näringsrikt utbud i skolmatsalen med vanlig kost samt ett vegetariskt alternativ, som alla kan äta oavsett religion, är gott nog. 

De föräldrar som ändå är missnöjda får helt enkelt börja packa matlådor. 

 

Läs också:

Skolan dignar under systemfel och fusk 

 

Fotnot: I tv-spelaren visas senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna vecka handlar det om talmannen.