Megafonen, en organisation som arbetar med förortsungdomar, hävdar att kravallerna i Husby uppstod då "minst 200 Husbybor visade missnöje" med en dödsskjutning av polisen nyligen. I pressmeddelandet läggs skulden för upploppet på polisen. Det är en usel förklaring. Upplopp och skadegörelse är inget acceptabelt - eller trovärdigt - sätt att protestera mot myndigheter på. De som får betala för förstörelsen är för- tvivlade Husbybor som drabbats materiellt.
Alla Husbybor, utom den lilla klick som gillar att vandalisera och leka katt och råtta med polisen, får betala priset i form av minskad trygghet. Det är ett mycket högt pris.
Men på en punkt måste Megafonens röst tas på allvar: den vittnar om ett destruktivt "vi mot dom"-tänkande som dock har sina förklaringar. I förorter som Husby finns det svenskfödda ungdomar som knappt har träffat en etnisk svensk.
I rapporten "Att vara ung i Husby", som Megafonen gjorde på uppdrag av Svenska bostäder, berättar ungdomar om ett samhälle där svenska språket aldrig riktigt erövras, eftersom så få har det som modersmål. Och om en skola med svajig lärarstab, stökiga klassrum och minimala krav; byter man till en innerstadsskola upptäcker man att ens förkunskaper inte räcker till.
2009 rapporterade Ungdomsstyrelsen att bara hälften av ung-domarna i skolorna i Husbytrakten nådde grundskolans mål. Innanför tullarna är siffran 90 procent. 40 procent av 20-25-åringarna i Husby varken arbetade eller studerade. 57 procent sa att vandalism och skadegörelse var vanligt - siffran för hela Sverige är 13 procent.
Segregationen är en fara för Sverige. Den måste motarbetas. Boendesegregationen lär inte kunna brytas under överskådlig framtid. Men man kan och måste kompensera.
Där spelar skolan en nyckelroll. Det behövs en förskola av toppkvalitet i utsatta förorter, där barnen lär sig svenska. Grundskolan måste få resursförstärkningar med mindre klasser och löner som attraherar de bästa lärarna. Att Akalla bibliotek, som erbjöd läxläsning, stängdes av politikerna i fjol, framstår som ren anti-integrationspolitik. Ledordet måste vara kompensation. Då kan man skapa positiva spiraler.
Sverige har en stor grupp unga arbetslösa, inte minst män från bruksorter och förorter. Det är tragiskt och oroande. Vad gör ynglingar som ser alla legitima vägar till framgång och respekt stängas? En del lockas in i kriminalitet. Där måste samhället markera tidigt. Det får aldrig framstå som en ofarlig lek att begå brott.
Polisen har absolut rätt att använda våld vid upplopp, så länge det sker korrekt. Dessutom måste poliser vara närvarande i förortens vardag. Men som forskaren Tove Pettersson sade till TT i går: "Långsiktigt är det här är ingenting som polisen kan lösa. Det är politikerna som måste ta tag i det."