Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skicka mer vapen för att stoppa Rysslands terror

En ukrainsk soldat vid en vägspärr in till den numera befriade staden Butja.
Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukraina har uttryckligen bett Sverige om luftvärnssystemet Robot 70.
Foto: EVA STRANDHOLM / FÖRSVARETS BILDBYRÅ

Låt massmorden i Butja bli en vändpunkt. Omvärlden måste skicka fler och bättre vapen för att sätta stopp för Rysslands terror i Ukraina.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De utdragna terrorbombningarna av Mariupol borde ha lärt oss att Ryssland inte skyr några medel under invasionen av Ukraina. Men de fasansfulla bilderna från staden Butja utanför Kiev sänder ändå chockvågor över världen.

Här handlar det inte om ryska förband som skjuter artilleri på ett par mils avstånd. I Butja har civila skjutits i nacken på nära håll, många har varit bakbundna, flera kroppar visar spår av tortyr. Rapporter talar om våldtäkter. Hittills har 280 personer från staden – ungefär lika stor som Falun – begravts i massgravar, uppger stadens borgmästare Anatolij Fedoruk.

Hans kollega Olga Sukhena i byn Motyzhyn omkring fyra mil sydväst om Butja fick däremot aldrig uppleva befrielsen. De ukrainska styrkorna hittade henne skjuten i en grop i skogen tillsammans med maken Igor och deras son Alexander. Enligt invånarna har de blivit avrättade.

USA:s president Joe Biden fick kritik häromveckan när han kallade Rysslands president Vladimir Putin för ”slaktare”. Efter vittnesmålen från de befriade områdena i Ukraina framstår det omdömet snarare som återhållsamt.

Flera utländska ledare – bland dem Tysklands förbundskansler Olaf Scholz – kräver nu att illdåden dokumenteras och förövarna ställs inför rätta. Självklart ska alla krigsbrott utredas grundligt. Men det vore naivt att räkna med att offren kommer att få upprättelse i Haag.

I många andra ukrainska städer och byar är mardrömmen inte över. Det viktigaste just nu är att snabbt slå mot Rysslands möjligheter att begå fler krigsbrott.

Efter Butja kan ingen längre säga att de inte vet hur rysk ockupation ser ut.

Västvärlden bör snarast möjligt sluta köpa den olja och gas som finansierar Rysslands krigföring. Sanktionerna bör skärpas. Men framför allt måste vi genast skicka fler, bättre och mer offensiva vapen till Ukraina.

Många länder har redan gjort stora politiska omsvängningar genom att överhuvudtaget beväpna Ukraina – Sverige har exempelvis skickat 10 000 pansarskott. Men ammunitionen går åt snabbare än beräknat och landet behöver mer avancerade vapensystem för att kunna stå upp mot Ryssland.

Om Ukraina får tillgång till mer pansarfordon, artilleri och stridsflygplan har man större chans att gå till motangrepp och befria fler städer och byar från den hänsynslösa ryska ockupationen. Sverige skulle kunna bidra med luftvärnssystemet robot 70 och pansarvärnsvapnet robot 57 – vapen som Ukraina uttryckligen har bett oss om. Leveranserna bör ske så fort som möjligt, innan Ryssland har tid att omgruppera och mobilisera för nya anfall mot den ukrainska civilbefolkningen.

Det handlar inte bara om att sätta stopp för de ryska krigsbrott som med all säkerhet pågår i Ukraina i detta nu. Det handlar också om att avskräcka Ryssland från att invadera andra fredliga grannländer i framtiden.

Efter Butja kan ingen längre säga att de inte vet hur rysk ockupation ser ut.