Skattestopp är ett dumt vallöfte

Foto: LISA MATTISSON

Att lova att inga skatter ska höjas under nästa mandatperiod är oseriöst. Moderaterna borde i stället lova att slå vakt om välfärden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Sverige håller på att gå sönder.” Så löd Socialdemokraternas mantra inför valet 2014. Det fanns ingen gräns för svartmålningen av tillståndet i vårt land. Och det var ändå före flyktingvågen 2015 liksom rekorden i gängskjutningar och elpris.

Men när Moderaterna nu inför valet 2022 lyfter problemen i dagens Sverige anklagas de för att vara ”gnällspikar” och att se allt i svart. Politiken är sällan rättvis. Till och med regnet började falla i Almedalen när Ulf Kristersson skulle beträda scenen.

Moderatledaren lämnade två besked under partiets halvdag i Visby. Det första var att partiet definitivt stänger dörren till att släppa in SD i regeringen efter valet. Det andra var att Moderaterna lovar att införa ett skattehöjarstopp under nästa mandatperiod. De exakta detaljerna verkar en aning luddiga, men målet är att stoppet även ska omfatta den lokala nivån.

SD-beskedet var egentligen inte nytt, men det tål att upprepas. En regering fattar kollektiva beslut och att släppa in SD i Rosenbad vore direkt ansvarslöst. Det är dessutom ett viktigt budskap att skicka till de osäkra väljare som ännu inte har bestämt sig.

Mycket talar för att valet kommer att avgöras i kampen om mittenväljarna i storstäderna. För att säkra en valvinst skulle de borgerliga partierna behöva locka en del av de kvinnliga väljare som har gått till S.

Det gör Moderaternas andra besked desto märkligare. M vill uppenbarligen få till stånd en konflikt om skatterna i valrörelsen. Man ser framför sig att det blir ett plånboksval där många hushåll räds nya pålagor från ”vänsterkartellen”.

Men det är också en konflikt som Socialdemokraterna välkomnar. Partiet kommer i vanlig ordning att ställa sänkta skatter mot välfärden, och varna för konsekvenserna av ett högerstyre. 

För tuffare tider väntar inom vård, skola och omsorg. Efter två rekordår under pandemin riskerar kommuner och regioner ett stålbad när ekonomin dyker. Inflationen leder till ökade kostnader och till lägre skatteinkomster än beräknat. Ovanpå det kommer högre räntor och en tung pensionsskuld.

Många M-ledda kommuner kommer att kunna leva gott på sina överskott ett tag till, men för regionerna är det redan kärvt på sina håll. Menar Moderaterna att alliansledda regioner inte ska kunna höja skatten alls under den kommande mandatperioden, trots den stora vårdskulden efter pandemin? 

Moderaterna har förstås rätt i att skattehöjningar riskerar att urholka arbetslinjen. Men att utfärda ett svepande skattehöjarstopp är inte seriös politik. Alla verktyg måste finnas kvar i lådan för nästa finansminister.

Det är dessutom otaktiskt med tanke på att väljare som är missnöjda med skattetrycket sannolikt redan röstar höger. Inför valet 2006 lovade Fredrik Reinfeldt att alliansen skulle övertrumfa varje satsning på välfärden som Socialdemokraterna presenterade.

Det hade varit ett smartare M-utspel i Almedalen.