Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatten är skamlig och skadlig – sänk den nu

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter.Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna betalar de högsta marginalskatterna i OECD.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Finansminister Magdalena Andersson överlämnade övergångsbudgeten 2019 till riksdagen den 15:e november. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Sverige har högst marginalskatt i OECD. Det är skamligt att folk inte ens får behålla hälften.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Oavsett vilket budgetförslag som röstas igenom i riksdagen i december – övergångsregeringens eller Moderaternas – kommer resultatet vara långt ifrån optimalt. Regeringsförslaget är i allt väsentligt en förlängning av årets budget, vilket betyder att myndigheter går miste om utlovade satsningar.

Men Moderaternas skuggbudget, som visserligen innehåller välkomna pengar till rättsväsendet och försvaret, lider av ett grundläggande problem: Den går bara med svårighet att regera på. Utan tillgång till finansdepartementets tjänstemän och modeller blir skuggbudgetar aldrig mer än, om än ambitiösa, servettskisser. 

Det är ett svaghetstecken att S och M inte förmådde komma överens om fler viktiga reformer än sänkt skatt för pensionärerna – den enda nya satsning som finns i båda budgetförslagen.

Sverige behöver en skattereform

Sverige behöver en skattereform som sänker inkomstskatter och höjer klimatskatter och fastighetsskatt. Men redan innan ett sådant mastodontprojekt sjösätts måste marginalskatterna ned. 

Höga marginalskatter är direkt skadliga för den svenska ekonomin. Det är inte bara krösusar som blir av med mer än hälften av den sist intjänade tusenlappen – det drabbar medelklassen, däribland många poliser, sjuksköterskor och lärare. 

Yrkesgrupper som välfärden skriker efter borde uppmuntras att jobba mer, inte mindre. Men om löneförhöjningen märks mer i deklarationen än i lönekuvertet är det lockande att gå ned i arbetstid i stället. 

Eller att göra som många andra, och börja skatteplanera. Genom att starta eget och ta ut pengarna enligt 3:12-reglerna i stället för som lön kan en läkare få ut 100 000 kronor mer per år, enligt finansministerns eget räkneexempel. Att göra Sverige till en nation av fifflare var naturligtvis aldrig meningen, men det blir resultatet när för höga skatter urholkar skattemoralen.

Ta chansen!

De höga skatterna skrämmer också bort den högspecialiserade arbetskraft som svenska företag behöver. Varför ska dataingenjörer välja Kista framför Silicon Valley om de inte bara tvingas stå ut med snöblandat novemberregn, utan dessutom straffas genom att betala västvärldens högsta skatter?

"Dagens höga marginalskatter straffar dem som väljer de mest krävande utbildningarna. Det har vi inte råd med", skriver Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson på DN Debatt. Därför vill de båda moderaterna höja brytpunkten för statlig skatt och "under mandatperioden ta steg för att avskaffa värnskatten".

Samtidigt har Centerpartiet och Liberalerna lämnat över sina kravlistor till Stefan Löfven: Ge oss kraftigt sänkta marginalskatter – eller glöm regeringsmakten, kan de sammanfattas. 

C och L kan alltså driva igenom sänkta marginalskatter – antingen genom att rösta på M-budgeten eller genom att sälja nycklarna till Rosenbad dyrt till Löfven.

Hur än regeringsbildningen slutar, bör inte riksdagen försitta chansen att ta bort den skamliga, skadliga straffskatten på arbete.

 

Läs också: Låt folk behålla hälften åtminstone