Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skärp lagen nu, Ask

Skärp lagen nu, Beatrice Ask
Foto: Adam Ihse / Tt

Nordmaling med 7 000 invånare är en liten kommun i Västerbotten.

Och för små kommuner är det förstås svårare att hitta engagerade människor som vill ställa upp och jobba lokalpolitiskt.

Det lär inte bli lättare nu i Nordmaling.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I förra veckan misshandlades socialdemokraten Liza Jonsson svårt i sitt hem. Gärningsmannen trängde sig in i Jonssons hem och öste sparkar och slag mot henne. Sparkarna mot kommunpolitikerns huvud hade sannolikt ett politiskt motiv då han hade sagt något om "byskolorna".

Liza Jonsson är ordförande i kommunens barn- och utbildningsnämnd. Den gick back med sju miljoner kronor förra året, vilket är en anledning till nämndens beslut om att lägga ned tre byskolor.

Att stänga igen skolor är en mycket kontroversiell fråga. Det väcker inte bara starka känslor hos berörda föräldrar och elever utan utgör också ett dråpslag mot hela bygden. Den tomma skolan blir en symbol för befolkningsresan utför.

Lokalpolitiker som vågar stänga skolor i glesbygd förtjänar faktiskt respekt. Det handlar inte heller enbart om pengar; små skolor har i regel svårare att erbjuda en tillräckligt hög kvalitet på utbildningen.

Därför blir den grova misshandeln av en modig skolpolitiker så mycket allvarligare och slaget mot demokratin hårdare. En utveckling mot att rädda politiker avstår ifrån att fatta vissa beslut är en inbjudan till ett pöbelvälde.


Fredrik Reinfeldt kunde kalla till presskonferens med anledning av hoten mot Djurgårdens tränare. Det är givetvis en tragisk händelse, men en lokalpolitiker som misshandlas på grund av sina politiska ståndpunkter är ett angrepp på vårt folkstyre.

Runt om i Sverige gapar stolarna tomma i fullmäktige efter avhoppade sverigedemokrater. Allt för ofta finns en tragisk förklaring: de orkade inte längre känna sig utsatta, de har hotats och mobbats bort från sina förtroendeuppdrag.

Och under den kommande valrörelsen kommer vi att få se det igen: hur motdemonstranter som skryter med att vara "antirasister" saboterar SD:s valmöten. Hur antidemokrater från den autonoma vänstern gör allt för att tysta politiker och attackera vår grundlagsskyddade mötesfrihet. Det är vedervärdigt, och vi får hoppas att rikspolisstyrelsen har skaffat sig en strategi för att möta yttrandefrihetens fiender valåret 2014.

Politiker ska givetvis fördöma våld och hot mot andra politiker. Men det räcker inte att köra standarformuleringen "fullständigt oacceptabelt", det krävs också handling.

Regeringen sitter dock handlingsförlamad med ett gammalt utredningsförslag om att skärpa straffen för brotten mot just politiker. Vägran att lagstifta har motiverats med att politiker inte ska särbehandlas.


Det är ett nonsensargument. Justitieminister Beatrice Ask är förstås medveten om att det finns brottsrubriceringar som "våld mot tjänsteman" eller "högmålsbrott". En attack mot kungen är i lagens mening betydligt allvarligare än om den riktas mot statsministern eller en modig lokalpolitiker i Nordmaling.

Att brott mot folkvalda som Liza Jonsson åtminstone likställs med den särbehandling kungen i dag åtnjuter borde vara en självklarhet.