Skandalministrarna kommer alldeles för lindrigt undan

Ann Linde är fortsatt EU- och handelsminister trots sin usla hantering av it-skandalen. Och Anna Johansson toppar S-riksdagslistan i Göteborg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

It-skandalen i Transportstyrelsen ska inte gå att borsta bort som mjäll. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var en livad debatt förra sommaren när det uppdagades att Transportstyrelsen upphandlat it-drift utomlands, trots att sekretessbelagd data skulle hanteras. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) fick avgå, mot sin vilja. 

Inrikesminister Anders Ygeman sparkades snett åt sidan. Att vara gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen är inte fy skam. Därefter drog sig statsminister Löfvens statsekreterare Emma Lennartsson tillbaka.

Därefter har det varit tämligen tyst. Som om allt bara handlade om lite datorstrul.


Tack och lov inskärper riksdagens Konstitutionsutskott, KU, att det handlar om "en allvarlig händelse som har fått allvarliga konsekvenser". Hur allvarliga får vi medborgare förstås inte veta eftersom det bland annat handlar om att hemliga identiteter för underrättelsepersoner varit på utrikes drift.

Allvarlig händelse med allvarliga konsekvenser betyder på rak svenska att det har gått fullständigt åt fanders. På riktigt. 

Linde och Ygeman missade självklarhet

KU anser det "uppseendeväckande" att Anna Johansson hade så dålig kontakt med sin statssekreterare Erik Bromander att hon inget fick veta. (Han fick kicken tidigare på grund av höga resekostnader). 

Ygeman, "och inte minst inrikesministerns statssekreterare", brast. "Det framstår som självklart att händelser av detta allvarliga slag bör tas upp direkt med statsministern och andra berörda statsråd", motiverar KU.

Statsekreteraren som avses är Ann Linde. Till skillnad sin dåvarande chef Ygeman flyttades hon inte åt sidan. Hon var var redan uppflyttad till handelsministertaburetten och sitter kvar. Och i Göteborg toppar Anna Johansson Socialdemokraternas riksdagslista även inför höstens val.

Löfvens anseende solkas svårt

S verkar tro att it-säkerhetsskandalen är som mjäll på axeln under en kort tv-intervju. Trist, men inte allvarligt och inget folk minns. Och säkert glömmer många, men för Stefan Löfvens image som ansvarstagande är it-haveriet snarare en fet gräddfläck mitt fram på kavajen under partiledardebatten.

Oreda i regeringskansliet är dessvärre ingen nyhet. KU kritiserar Reinfeldts it-minister Anna-Karin Hatt (C) för att hon inte vidgått sitt samordningsansvar för it-frågor inom regeringen. KU efterlyser tydliga ansvarsförhållanden.

Att tala klarspråk är inte oartigt

Det är viktigt. Men det skulle underlätta om tjänstemän och politiker slutade uttrycka sig i eufemismer så ofta. Alla är inte inställda på att "ett visst bekymmer" kan betyda katastrofläge. 

Artighet är ett nödvändigt smörjmedel i ett samhälle. Men det är inte ofint att prata klarspråk. Alla dessa muntliga underdrifter bäddar bara för missförstånd och ansvarsflykt. 

När KU skriver "uppseendeväckande" torde dock alla kunna översätta till galet inkompetent. Och tack för enigheten, den räddar en del anseende åt politiken.

PS. Centern valde dock att svika enigheten och ville inte att KU skulle anmärka på deras ex-minister Anna-Karin Hatt. Rent partifnatt.


Läs också: Oseriösa politiker gör lekstuga av KU 

Äntligen får en GD sparken på riktigt 


Fotnot: I tv-spelaren ovan syns senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om krisen inom Socialdemokraterna.