Kommunals hårt pressade ordförande Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/Tt
Kommunals hårt pressade ordförande Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/Tt

Skandalen kan sänka svenska modellen

Publicerad

Skandalen inom Kommunal är allvarlig. Om fackförbund tappar förtroende får det återverkningar på hela samhället.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På 1980-talet avslöjades hur ombudsmän i LO-förbund fick traktamente när de gick till närmsta krog för att äta representationslunch med kolleger i andra förbund. Skandal. Det lovades bot och bättring.

Men det var bara denna specialersättning för att alls lyfta rumpan från kontorsstolen som försvann. Inte inställningen till att skaffa sig förmåner som inte syns.

Minns ni LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin? Hon hade så många styrelseuppdrag - för att få upp inkomsten med 400 000 kronor i arvoden - att hon inte hann sköta något. Det slutade i AMF-skandalen.

Nuvarande LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har fått rejält mycket högre synlig lön. Det är bra. Tydlighet är viktigt.

Men inte blev det allmänt räfst och rättarting inom förbunden efter det. Det poppar upp nya oegentligheter. Inte sällan på fackens kursgårdar. I höstas avslöjade Expressen att chefen på Rönneberga låtit folk från sin favoritidrottsklubb bo, äta och dricka gratis. Hon fick sen sparken av Byggnads. Precis som föreståndaren före henne.

Nu är det Aftonbladet som avslöjat Kommunals (o)vanor. Det handlar om kursgården Marholmen och krog- och konferensanläggningen Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm.

För medlemmarna är det värsta att förbundet gått över 300 miljoner back på att leka krögare och hotellägare.

Ny förbundsledning kan man ju alltid välja på kongressen i maj i stället för de 17 som nu sitter och dricker ur vinflaskor med den egna etiketten Grosshandlaregården. Utan att betala.

Eftersom fackledningarna uppenbart har svårt att lära läxor får de hantera de eviga problemen på annat sätt. Ett enkelt råd för att slippa inledas i frestelse: Sälj alla kursgårdar. Eller hyr åtminstone ut dem till entreprenörer som driver flyktingmottagningar.

Än näringslivsdirektörerna då? De får med rätta kritik när de far med privatplan och jagar. Några får avgå. Andra som Swedbanks ordförande Anders Sundström -tidigare S-minister - sitter kvar trots SCA-jakterna.

Så ock i Kommunal. Ordförande Annelie Nordström sitter kvar. Kassören Anders Engström avgår, högst naturligt eftersom han var ansvarig för kursgården och krogen och den som mest ägnade sig åt gratis konsumtion.

Företag och fack har skyllt detta lyxande på andras bekostnad på elitistisk gubbkultur. I så fall har Kommunal bevisat att kvinnor kan. Tolv av 17 i förbundsstyrelsen är kvinnor.

Om marknaden inte längre har förtroende för ett företag får aktieägarna lida. Surt för dem. Men om fackförbund tappar förtroende och därmed medlemmar får det återverkningar i hela samhället. Till slut blir Den svenska modellen på arbetsmarknaden omöjlig.

Därför bör fackföreningsrörelsen göra ett tillfälligt avsteg från revisionismen och genomföra en kulturrevolution. Från mörkret stiga mot ljuset, en verksamhet som tål granskning.

 

Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag