Den som ville boka tid för nytt pass i torsdags i Västra Götaland fick det surrealistiska beskedets att nästa lediga tid är den 3 augusti. Då fanns det bara tre bokningsbara tider i hela länet, som har drygt 1,7 miljoner invånare.
I Stockholms län var nästa lediga tid först den 18 augusti. I Värmland fick man vänta till den 24 augusti.
Visst släpps det tider löpande på många platser. Men de går åt lika fort som de läggs ut.
Så här ser det ut, just nu. Polismyndigheten skyller på att många vill ha pass efter pandemins hemestrar. Men det har varit passkaos förr. Och har man tagit höjd för att Sverige har fått väldigt många nya medborgare på senare år? Det handlar om drygt 150 000 nya svenskar bara under 2020-21.
Självfallet blir människor upprörda när deras helt rimliga resplaner går i kras. Men blir de tillräckligt upprörda? Inser de till fullo hur galet och oacceptabelt detta är?
Vad säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson?
Krister Thelin, pensionerad domare, twittrade i onsdags: ”Varför väcker polisens oförmåga att utfärda pass inte mer uppmärksamhet/vrede? Medborgarna blir i praktiken inlåsta i territoriell husarrest, i strid med Regeringsformen.” Det är ett haveri som medför ”allvarliga konsekvenser för medborgarnas rätt att röra sig ut och in ur riket. Se 2 kap 7-8 §§ RF”, tillade han.
Det är ingen liten sak. Under pandemin fick personal på äldreboenden inte hindra dementa från att vandra runt och smitta sina sköra medboende. Vädjanden till regeringen om att ändra i smittskyddslagen så att rörelsefriheten kunde beskäras, avfärdades av socialminister Lena Hallengren: ”Även om man är gammal och sjuk och har en demenssjukdom måste man ha sina rättigheter.”
Men territoriell husarrest för otaliga svenskar i uppåt ett halvår, det är okej? Vad säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson?
Det går ju att ansöka om ett provisoriskt pass, men högst 72 timmar före avresan. Det kostar dessutom 980 kronor – och det är inte alla länder som godtar dem.
Om Polisen tycker att det är knävligt med datorer kan de ju alltid anställa ”Lucas”.
En annan, minst sagt oroande, sak är att människor – eller kriminella nätverk? – ska ha hamstrat lediga tider som de säljer på nätet. Det är inte svårt; den tidsbokande behöver inte uppge personnummer, bara mejladress och telefonnummer, och man kan boka tid för åtta personer åt gången.
Polisens reaktion på missbruket har varit – måttlig: ”Att boka tider som inte är avsedda för dig själv tycker vi inte är okej”, sade Stefan Marcopoulos, pressekreterare hos polisen nationellt, till DN i tisdags.
Men nu ska man ändå försöka stoppa fusket. Och om Polisen tycker att det är knävligt med datorer kan de ju anställa ”Lucas”, en privatperson som knackade kod och lyckades runda kön med flera månader.
Polisen måste få slut på denna skandal. Så här bananrepublikanskt får det inte gå till i Sverige.