Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandal att kvinnor måste fly asylboenden

Tisdagens Kalla Fakta om läget på asylboendet Trängslet utanför Älvdalen var både skrämmande och upprörande.
Foto: TV4

Trakasserierna mot kvinnor på asylboendena måste tas på större allvar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kvinnor som knappt vågar lämna sina rum, flickor som utsätts för övergrepp och personal från Migrationsverket som rycker på axlarna. Tisdagens Kalla Fakta om läget på asylboendet Trängslet utanför Älvdalen var både skrämmande och upprörande.

Dessvärre verkar det inte handla om ett enskilt fall. Tina Morad på Refugees Welcome Stockholm vittnar i programmet om att frivilligorganisationen varje vecka tar emot kvinnor som flyr från sina asylboenden. Ja, hon uttrycker sig så: kvinnorna flyr.

En liknande bild gav Sveriges Television när man i veckan granskade situationen för kvinnor på sju asylboenden i Jämtlands län. En kvinna berättar hur hon i praktiken suttit på sitt rum i ett halvår. "En kvart utanför rummet och man får hundra tillsägelser och hårda blickar."

En annan kvinna berättar hur hon klär på sig en lång rock som täcker hela kroppen när hon ska gå ut till de gemensamma utrymmena. Så behövde hon aldrig klä sig i hemlandet.

En del kvinnor som flytt till Sverige tvingas alltså leva mindre jämställt än vad de gjorde hemma. Det är ett fruktansvärt svek mot kvinnor som trodde sig ha kommit till ett jämställt land.

Vissa problem har varit oundvikliga. Organisationen Women's Refugee Commission kritiserade i mars Sverige på en lång rad punkter, bland annat var man kritisk mot överbeläggningen på mottagningscentrum. Men det är svårt att klandra Migrationsverket för att man under höstens flyktingkris tvingades tumma på utrymmeskraven.

Dessvärre tycks det dock också finnas tecken på att övergrepp inte tas på så stort allvar. Gruppledaren på Trängslet betecknar i Kalla fakta exempelvis ett våldtäktsförsök som ett "litet ofredande".

Det finns ingen åtgärd som ensam kan lösa problemet. Visst vore det bra med kurser för asylsökande om lagar och värderingar kring jämställdhet, vilket finns i Norge. Men det vore naivt att tro att ett fåtal kurstillfällen biter på män som är beredda att begå övergrepp.

Det behövs också tydligare gränssättning. I veckan kritiserade Migrationsverket privata asylboenden för att ha infört egna bötessystem mot regelbrott. Men någon form av sanktionssystem är nödvändigt för att behålla ordning och lugn på flyktingboenden; tiotusentals asylsökande kommer ju att få vänta i åratal på besked om de får stanna eller inte. Personer som trakasserar andra boende borde regelmässigt omplaceras till de minst attraktiva flyktingförläggningarna.

Samtidigt måste Migrationsverket också kunna erbjuda trygga boenden för särskilt utsatta personer. Att kvinnor tvingas bo kvar bland män som trakasserar dem är vedervärdigt.

Nu i veckan börjar en ny lag gälla som gör att asylsökande som fått avslag förlorar rätt till boende och ersättning. Om de ansvariga gör sitt jobb borde det innebära att ett betydande antal lägenheter blir lediga. Migrationsverket borde fördela dem bland de mest skyddsbehövande.

Världens mest jämställda land kan inte blunda för detta förfärliga kvinnoförtryck.


Läs också: Blunda inte för en unken kvinnosyn


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.