90 procent av dem som avlidit av eller med covid-19 i Sverige har varit äldre än 70 år. Många av dem drabbades när smittan i våras gick som en prärieeld genom många äldreboenden, särskilt i Stockholm.
Att äldre blir sjukast är ett drag hos det nya coronaviruset och äldreboenden har drabbats hårt överallt i världen. Men i Sverige började det dyka upp mycket obehagliga berättelser:
Upprörda anhöriga vittnade om att de plötsligt hade fått veta att deras covidsjuka pappa eller morfar inte skulle skickas till sjukhus utan hade ordinerats palliativ vård - ett beslut som alltså hade tagits över anhörigas huvuden av en läkare som inte har undersökt den sjuke fysiskt.
Hur blev det så?
Men framstår de som medicinskt ”hopplösa fall”? Absolut inte.
I mars skickade Socialstyrelsen ut nationella riktlinjer för intensivvården, med innebörden att äldre och sköra skulle prioriteras ner och inte skickas till sjukhus om de fick covid-19 – förutsatt att det värsta hänt, nämligen att epidemin lett till att sjukvården blivit helt överlupen av sjuka.
Den situationen har ännu inte uppstått någonstans i landet.
Men på några håll i landet skrev man tidigt i pandemin lokala riktlinjer där vissa patientgrupper prioriterades ner med hjälp av den ”skörhetsskala” (CFS) som Socialstyrelsen föreslagit, något som Eskilstuna-Kuriren avslöjade redan i maj. I Region Stockholm kom riktlinjer med den innebörden den 20 mars.
Dessa är numera sekretessbelagda, enligt DN:s Maciej Zaremba, som har skrivit ett svidande reportage om Region Stockholms hantering. Men innebörden var att patienter som tillhörde de fyra piggaste kategorierna enligt CFS kunde skickas till sjukhus, medan kategori 5 inte skulle göra det.
Kategori 5-patienter har stora omsorgsbehov. De klarar inte av att gå ut på egen hand och kan inte sköta medicinering eller ekonomi.
Men framstår de som medicinskt ”hopplösa fall”? Absolut inte.
Läkare var kritiska till regionens tilltag – riktlinjerna var diskriminerande mot dementa, sade Anders Wimo, forskare i demenssjukdomar, till DN. Efter påstötningar kom Stockholm med nya riktlinjer den 22 maj.
Lägg till detta att läkare var mer sällsynta på boendena än någonsin.
Den hemska frågan är om riktlinjerna har lett till att äldre har fått palliativ vård i stället för sjukvård som kunnat rädda deras liv. Det är bra att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har inlett en undersökning om just detta. Men går det att få klarhet?
En sak är dock uppenbar: bristen på medicinsk kompetens inom den kommunala omsorgen gör de boende sårbara. Det har saknats grundläggande hygienrutiner och kanske kompetens att ignorera idiotiska riktlinjer.
Lägg till detta att läkare var mer sällsynta på boendena än någonsin efter Socialstyrelsens covid-råd: ”Klinisk bedömning behöver inte alltid göras fysiskt”.
Region Stockholm, det vanemässigt inkompetenta, får sina fiskar varma av Maciej Zaremba. Men i grunden bör inga kommuner vara beroende av att regionerna står för läkarkompetensen.
Äldreboendena behöver ett sjukvårdslyft.