Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skamlöst semesterfläsk ska rädda Stefan Löfven

För nästan exakt 20 år sedan vände Göran Persson valvinden med löfte om maxtaxa på förskola. Nu försöker en trängd Stefan Löfven upprepa fläsktricket med en extra semestervecka för föräldrar.
Foto: PELLE ERICSSON / FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

En extra semestervecka till alla föräldrar ska vinna valet åt Socialdemokraterna. Tyvärr kan det mycket väl fungera.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 21 augusti 1998 chockade statsminister Göran Persson partikamraterna med sitt vallöfte om maxtaxa på förskolan. Inte ens socialminister Margot Wallström var informerad om utspelet.

Men valfläsket föll folket i smaken.

Hela 13,5 procent av småbarnsföräldrarna bytte parti på grund av maxtaxan - som i ett slag sänkte avgiften för vissa medelklassfamiljer med tusentals kronor i månaden. Totalt ökade vänsterblockets röstandel med 1,5 procentenheter till följd av vallöftet.

Familjeveckor

Det är troligen en sådan "game changer" som Socialdemokraterna hoppas på med Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons utspel om "familjeveckor".

Återigen är valfläsket riktat mot barnfamiljerna. Alla föräldrar med barn mellan fyra och 16 år ska få fem extra föräldradagar årligen. Syftet sägs vara att underlätta för föräldrar att ta hand om sina barn på studiedagar, lovdagar och planeringsdagar.

Men utformningen med fem dagar per förälder avslöjar att det i själva verket handlar om en illa dold extra semestervecka. Ensamstående föräldrar får nämligen nöja sig med en vecka, trots att deras barn förstås har lika många lovdagar som alla andra. Löfvens högstämda klassretorik till trots ska barn till ensamstående - som i praktiken redan har kortare lov - alltså få vara på fritids en extra vecka varje år.

Valtaktiskt är utspelet förmodligen smart. Socialdemokraterna riktar med kirurgisk precision in sig på den breda medelklass som precis har kommit tillbaka till stressiga hämtningar och APT-träffar.

Socialdemokraterna och valfläsk

Rent sakpolitiskt är det dock usel politik. Maxtaxan, med sina fel och brister, gjorde det åtminstone mer lönsamt både att ta ett jobb och att arbeta extra. Tidigare kunde tusentals föräldrar inte förbättra sin situation genom eget arbete. Höjda inkomster togs direkt av kommunen i form av högre förskoleavgift. Det var en brutal fattigdomsfälla.

"Familjeveckorna" leder däremot bara till att svenska föräldrar kommer att arbeta mindre. Reformen innebär i ett slag att antalet föräldradagar för ett ensambarn med två föräldrar ökar från 480 till 600 dagar. Världens mest generösa föräldraförsäkring ska bli ännu mer generös. Kostnaden uppskattas till 5,4 miljarder kronor per år. Och detta med motiveringen att föräldrar måste kunna ta hand om sina 16-åringar (!) när fritids är stängt.

Stefan Löfven hävdade visserligen på pressträffen att familjeveckorna kommer att minska stress och sjukskrivningar och därmed möjliggöra för svenskarna att arbeta ännu mer. Men Magdalena Anderssons ansträngda skratt avslöjade hur lite realism det ligger bakom den retoriken. Sveriges redan svåra arbetskraftsbrist kommer i själva verket att förvärras, det gäller inte minst i välfärden där många arbetstagare är föräldrar.

Och så låtsas Socialdemokraterna att de förordar arbetslinjen.


Läs också: 

Höjt barnbidrag tröstar inte barn som lider