Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skamlöst fulspel av Socialdemokraterna

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är inte nöjd med den vara som hon har beställt.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas försök att underminera LAS-utredningen är skamlösa. Det är maktens arrogans i dess mest nakna form. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Januariavtalet kan liknas vid en köpeskilling. Det var priset som Socialdemokraterna tvingades betala för att behålla makten. Och nog passade Liberalerna och Centerpartiet på att ta betalt, alltid. Många häpnade när uppgörelsen presenterades – inte minst över de långtgående eftergifterna från S kring arbetsrätten.

För att C och L skulle vara riktigt säkra på att få betalt i en värdesäkrad valuta såg de till att formulera den känsliga punkten 20 i Januariavtalet på ett sätt som inte gick att missförstå. Bland annat står det att Lagen om anställningsskydd (LAS) ska ändras genom ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Det ska också bli ”lägre kostnader vid uppsägningar” för arbetsgivarna. 

Sist men inte minst slås det fast att om arbetsmarknadens parter inte når en överenskommelse så ska utredningens förslag genomföras. Det finns med andra ord inget tolkningsutrymme att tala om. Texten talar sitt tydliga språk.

Men när Socialdemokraterna nu ska betala priset för makten vill de inte längre vara med. De har minsann inte beställt den vara som levererades, utan något helt annat, heter det. Hade det rört en privatperson skulle det snart skickats ut ett inkassokrav. Men nu handlar det förvisso om politik.

Greppet påminner om när regeringen sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler 2018 för att säkra en valvinst.

Det är inte bara Januariavtalet som är formulerat på ett sätt som inte gärna kan missförstås. Januaripartierna har även skrivit direktiven till utredningen ihop och utsett Gudmund Toijer – ledamot av Högsta domstolen sedan 2007 – till särskild utredare. 

Ändå menar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på fullt allvar att utredningen inte har följt direktiven. En av Sveriges tyngsta domare skulle alltså ha skjutit från höften och tillsammans med experter, sakkunniga från regeringskansliet och en extern referensgrupp ha misslyckats med att tyda direktiven.

Den anklagelsen är faktiskt mer än skamlös. Den är obehaglig. Greppet påminner om när regeringen sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler 2018 för att säkra en valvinst. Begler hade bara följt regeringens instruktioner, men när det blev politiskt kostsamt för S att pressa ner sjuktalen orkade partiet inte stå upp för sin egen politik. 

Nu är det i stället utredningsmakten som chikaneras. Ett högt ansett justitieråd ges en offentlig näsbränna och avfärdas indirekt som inkompetent. Allt för att S inte orkar stå upp för sina instruktioner när LO återigen slår på krigstrumman.

Så här kan man faktiskt inte bete sig som regering. Myndigheterna och utredningsväsendet förtjänar att behandlas med respekt, inte med lynnigheten hos en regering som vill två sina händer inför väljarna.

Vem vågar leda nästa politiskt känsliga utredning som den rödgröna regeringen tillsätter? Räck upp en hand.