Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjuktalen skenar, Strandhäll velar

Foto: Sven Lindwall

Fler dammsugande män ska göra svenskarna friskare, hoppas regeringen. Men sjuktalen fortsätter att rusa.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Svenskarna blir allt sjukare. Åtminstone sjukskriver de sig alltmer. kSedan 2010 har ohälsan ökat stadigt och kurvan blir allt brantare. Hela 28 procent av sjukskrivningarna är längre än ett år, men de blir inte bara längre utan också fler. I år kommer sjuknotan att ligga på 32 miljarder kronor och om fyra år på mer än 50 miljarder, enligt prognos.

Regeringen aviserade redan i valrörelsen en reform på sjukförsäkringsområdet: den bortre parentesen - "stupstocken" i valtal - tas bort. I tider av galopperande ohälsotal ska evighetslånga sjukskrivningar åter bli möjliga från årsskiftet.

Och, bästa läsare, det är den enda knivskarpa åtgärden regeringen har. Annika Strandhälls presskonferens om åtgärder för att minska ohälsan till 9 sjukdagar år 2020 var lika lång som luddig. Symptomatiskt nog dök ökad jämställdhet upp som punkt ett. Två av tre sjukskrivna är förvisso kvinnor, men en allmän önskan om att män ska dammsuga mer hemma och införandet av en tredje pappamånad kommer inte att minska sjukfrånvaron på det sätt som regeringen vill och omständigheterna kräver.


Försäkringskassan ska få mer resurser. Det är bra. Handläggarna måste vara aktiva, särskilt vid dag 90 och 180 i en sjukskrivning. Då ska det exempelvis prövas om den sjukskrivna kan klara nya arbetsuppgifter eller ny arbetsplats. När Försäkringskassan är passiv förlängs sjukskrivningarna. Mycket hänger på handläggarna, inte minst när bortre parentesen försvinner.

När S argumenterar mot bortre parentesen låter det som om "sjuk" och "frisk" alltid är lika skilda tillstånd som vid kräksjuka. Så är det inte, i synnerhet inte vid psykiska diagnoser. Dessa är nu den vanligaste typen av diagnos bland såväl kvinnor som män och unga med aktivitetsersättning (tillfällig förtidspensionering).

Strandhäll vet att incitament spelar roll. Hon talar exempelvis om att människor inte får "fastna i en passiv sjukskrivning". Hon vet att drivkrafter påverkar. Men S kan inte agera på den insikten - kan inte, som M, föreslå en andra karensdag efter två veckor.

Drivkrafter kommer bara på tal när det gäller arbetsgivare. De ska med pengars makt lockas att få ner ohälsan, meddelade Strandhäll. Oklart hur.


I övrigt handlar regeringens åtgärdspaket mest om bättre samarbete mellan försäkringskassa, arbetsplats och sjukvård. Viktiga saker, men inget vi inte har hört förut. Bättre arbetsmiljö för kvinnor i välfärdsyrken står också på menyn. Det är en korrekt identifierad, men enorm och komplex utmaning. Läkarnas sjukskrivningsmönster ska utredas (igen) men några förslag om att begränsa sjukskrivningsrätten på olika sätt anas inte.

Regeringen står alltså så gott som naken. Det enda som skulle kunna tala för att man får ner ohälsan till 2020 är att Strandhäll skickar en öronsprängande signal ut till sina myndighetsutövare: Knip igen!

 

Läs också:

 

Regeringen saknar sjukdomsinsikt

 

Sjuktalen skenar bortom kontroll

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!