Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukskrivning är ingen bot mot konflikter

Sigtunas kommunalråd Ibrahim Khalifa är sjukskriven efter Uppdrag granskning.Foto: ALEWI/WIKIMEDIA COMM
Ibrahim Khalif (S) i Sigtuna mådde inte bra av att möta Uppdrag granskning.Foto: SVT

Sigtunas kommunalråd Ibrahim Khalifa (S) fick hård kritik efter Uppdrag granskning. Hans svar blev sjukskrivning. Det är orimligt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I veckan meddelade Socialdemokraterna i Sigtuna att Ibrahim Khalifa är sjukskriven tills vidare. Kommunalrådet behöver återhämta sig och få ny energi efter kritiken i SVT:s Uppdrag granskning. 

Många av märkligheterna i reportaget gällde förhållanden som Khalifas företrädare varit ansvariga för. Men en del kunde kommunalrådet lastas för.

Vanliga kommuninvånare blev arga. Liberalerna blev ännu ilskare och hoppade av majoritetsstyret. Inte underligt att luften gick ur Ibrahim Khalifa. Men frågan är om han verkligen blivit så sjuk att han är helt oförmögen att arbeta, så där på en gång.

Varje dag går folk till jobbet fast de vet de kommer att bli utskällda av kunder och klienter: telefonförsäljare, arbetsförmedlare, socialsekreterare och inte minst handläggare på Försäkringskassan.

Varje dag går människor till arbetet fast de inte har minsta lust eftersom det viner giftpilar mellan kollegerna. Men man går ändå.

Att vara osams är inte en sjukdom. 

Politiker borde agera föredömen

Vuxna måste lösa sina arbetsplatskonflikter, leva med dem eller säga upp sig. Sjukförsäkringen är inte till för att människor bara ska arbeta när det är roligt eller okej. Den är ett skydd vid nedsatt arbetsförmåga orsakad av sjukdom. Inte av bråk.

Här borde politiker och politiskt anställda agera föredömen. Dessvärre är det inte så. Och det är lika illa på ömse sidor av blockgränsen.

Under lång tid i fjol var de tre anställda på Moderaternas länskansli i Värmland sjukskrivna på grund av att de inte kom överens med arbetsgivaren, politikerna. Det där med arbetslinjen var plötsligt inte så heligt.

På Liberalernas EU-kansli i Bryssel var också de anställda sjukskrivna när de inte drog jämt med sin nye parlamentariker, Jasenko Selimovic, som efterträdde Marit Paulsen. 

Selimovic prickades av EU-parlamentet för trakasserier. Men som Maciej Zaremba visade i DN kan man med fog invända mot den processen. 

Vänsterpartiets kansli i landstinget i Stockholm har varit minst lika konfliktfyllt och sjukskrivet. 

När politiker bär sig åt så här, som arbetsgivare och anställda, får de svårt att predika om att sjukförsäkringen överutnyttjas. Och så sprider sig ofoget.

Museum stängt på grund av personalbråk

Bara de senaste åren har verksamheten vid Arkitekthögskolan i Umeå och Konsthögskolan i Stockholm lamslagits av bråk som lett till att bortåt halva personalstyrkan varit sjukskriven.

Röhsska museet i Göteborg stängdes 25 februari i år på grund av osämjan som ledde till sjukskrivningar. Tänkt nyöppning först 2 juni - 2018.

Att någon vill ta en paus från jobbvardagen när det stormar är begripligt. Men då får det ske på egen bekostnad, som semester eller tjänstledigt.

Trycket på sjukförsäkringen är hårt nog som det är.

 

Läs mer:

Regeringen har en sjuk politik 

Sverige behöver stupstocken, Löfven

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler krönikor och ledare.