FÖR NÄRGÅNGET. I flera dokusåpor skildras räddningstjänstens arbete. Svårt skadade och döende personer visas upp. Bolagen som producerar hänvisar till avtal med landstingen. Nu har 12 landsting JO-anmälts av Centrum för rättvisa. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Håkan Luthman
FÖR NÄRGÅNGET. I flera dokusåpor skildras räddningstjänstens arbete. Svårt skadade och döende personer visas upp. Bolagen som producerar hänvisar till avtal med landstingen. Nu har 12 landsting JO-anmälts av Centrum för rättvisa. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.  Foto: Håkan Luthman

Sjukhus-tv är sjukt

Publicerad


 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

TV-tablåerna lider knappast brist på så kallade arbetsmiljöskildringar inom 112-sektorn. Är det inte livet - eller döden - på en akutmottagning så kan det handla om poliser eller brandmän.

Men "verkligheten" är också stenhårt redigerad; en sömnig akutmottagning där inget händer passar inte dramaturgin. Eller reklamköparna.

Produktionsbolaget Titan står bakom den populära tv-serien "Sjukhuset".

I ett av avsnitten som sänts i TV3 filmas en cancersjuk, döende patient. Och patientens hälsotillstånd diskuteras ingående inför tv-kamerorna, upplyste Clarence Crafoord, från organisationen Centrum för rättvisa, på gårdagens DN-debatt. Ja, hur känns det att se sin pappa, morfar eller kanske farfar dö på detta sätt inför hundratusentals svenskar?

 

Hur var det möjligt att Akademiska sjukhuset i Uppsala tillät produktionsbolaget att göra sin realitysåpa på onkologen?

De anhöriga krävde en ursäkt av Titan, som svarade med att erbjuda en middag på Gondolen! Tänk så "storstilat": först ett etiskt bottennapp, sedan tafflighet i den högre skolan.

Centrum för rättvisa har under ett decennium gjort viktiga insatser för att hävda individens rättigheter. Man gör det nu igen med sin granskning av den drös med flumavtal som tecknats mellan landsting och olika produktionsbolag i underhållningsbranschen.

Många av avtalen måste betecknas som ett rejält hångarv mot den personliga integriteten. Här får Titan och andra bolag ta del av mängder av sekretessbelagd information. Avtalen förefaller vara anpassade för fullt friska dokusåpadeltagare som kan ge sitt samtycke till medverkan.

Åtta av tio avtal i undersökningen åsidosätter gällande lagstiftning och riskerar därigenom att kränka enskilda personers integritet. Bara det faktum att en person befinner sig på ett sjukhus är en uppgift som skyddas av sekretess.

 

Ansvaret för dessa flumavtal finns givetvis att söka i de berörda landstingen. Vilka är bevekelsegrunderna, handlar det om att sätta "vårt fina sjukhus" på kartan, eller?

Men även de produktionsbolag, som med sina tv-kameror stövlar omkring i sjukhuskorridorerna, borde ägna sig åt en rejäl etisk självsanering.

De producenter som tycker att döende cancerpatienter är "bra tv", kanske ska fundera på följande tv-format: "Kräftskivan", där producenter från tv-bolag super sig drängfulla och gör bort sig på bästa TV3-tid.

 

Detta sagt; sjukhus ska naturligtvis inte stängas för kameror. Vanvård och andra missförhållanden måste kunna skildras i medierna och det måste vara möjligt att skildra en patients, läkares eller sköterskas vardag. Men skyddet för individen måste akut förbättras.

Centrum för rättvisa JO-anmäler nu tolv landsting och regioner. Se där: en god början på läkningsprocessen.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag