Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuk sjukhus-tv

Dödskampen på Akademiska sjukhuset i Uppsala blev tv.Foto: Emil Nordin

En döende cancerpatient på Akademiska sjukhuset i Uppsala filmades av produktionsbolaget Titan för TV3:s räkning. Inspelningen skedde utan hans eller de anhörigas uttryckliga godkännande. Och några dagar efter det att mannen hade avlidit kunde de anhöriga se hans dödskamp och lidande i TV3:s serie "Sjukhuset".

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De anhöriga krävde Uppsala läns landsting på 375 000 kronor i skadestånd. I går kom den fullständigt absurda domen från Uppsala tingsrätt: De anhöriga förlorade och den ideella organisationen Centrum för Rättvisa som bistått dem riskerar en miljonnota om domen skulle vinna laga kraft.

 

Men det finns - tack och lov - filantroper i näringslivet som samlar in pengar för att skydda den personliga integriteten. Och Centrum för Rättvisa och dess klienter ska nu överklaga till hovrätten.

Uppsala tingsrätt hänvisar till att målet gäller inspelning och sändning av tv-program och då gäller yttrandefrihetsgrundlagen och därför har man inte prövat om rätten till privatliv enligt Europakonventionen har kränkts. Kanske gör högre svenska rättsinstanser en annan bedömning. Om så inte blir fallet framstår övergreppet i Uppsala som en självklar kandidat för Europadomstolen.

Att landstinget inledningsvis hävdade att det fanns ett muntlig medgivande från den döende mannen är fullständigt barockt. För det första är mannen död, och kan av lätt insedda skäl inte protestera mot landstingets påstående. För det andra uppvisar landstinget noll förståelse för den personliga integriteten när man påstod att de anhöriga "själva hade bidragit" till skadan genom att titta på TV3.

För det tredje är frågan om godkännande helt irrelevant. Ett tv-team ska av rent etiska skäl inte släppas in för att filma döende patienter på ett sjuhus. Och hur ska ett så kallat medgivande kunna lämnas av medvetslösa människor på britsar?

 

Ytterst handlar det om att vi patienter ska kunna lita på sjukvården. Ändå släpper landsting runtom i Sverige in kommersiella tv-bolag på sjukhusen. Landstingsbyråkraterna tycker nämligen det är "bra marknadsföring" av verksamheten!

Landstinget i Uppsala har inte heller stått för den ekonomiska risken i rättsprocessen utan det är produktionsbolaget Titan som tar advokatnotan. Här står ju ett ekonomiskt vinstintresse på spel: Titan vill ju fortsätta att tjäna stålar på att kränka människor.

Clarence Crafoord, chef för Centrum för Rättvisa, konstaterar att de anhöriga "tvingas möta ett konglomerat av landsting och storfinans i rätten".

 

Vad blir då nästa programformat från cyniska produktionsbolag? Ska vi tv-tablåerna kunna läsa: "En dag på bårhuset - se läkarna obducera döda kändisar"?

I stort sett allt tycks ju vara möjligt när det gäller att kränka levande och döende människor av kommersiella skäl. Och även om människor för 15 minuters kändisskap lämnar sitt "medgivande" så har branschen ett tungt moraliskt ansvar. Som den uppenbarligen inte tar.