Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Självklart ska SVT gräva i sexbrotten

Foto: SVT
Foto: YLWA YNGVESSON
Det är angeläget att gräva i frågan om varför kvinnors utsatthet för sexbrott ökar och varför utrikes födda män är överrepresenterade bland de dömda förövarna.
Foto: Skärmbild från Uppdrag Granskning (SVT)

Det finns ett stort behov av ökad kunskap om varför utrikes födda män är överrepresenterade när det gäller sexbrott. Att SVT:s Uppdrag granskning gräver i frågan borde inte vara kontroversiellt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I söndags ägnades hela Agenda åt klimatfrågan. Att den globala uppvärmningen har hamnat i mediernas fokus på sistone har retat upp somliga på högerkanten. Det påverkar valrörelsen och därmed valresultatet, knorrar man.

Nu riktas samma kritik mot SVT:s Uppdrag granskning - fast rollerna är ombytta. Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg skriver upprört på Twitter: "Känns som om UG vill leverera en gamechanger med sin brott/invandring-storytelling."

Längst av alla går kriminologen Jerzy Sarnecki. Han menar att programmet om överrepresentationen av utrikes födda män bland dömda våldtäktsmän aldrig borde sändas, eftersom det bygger på "en gammal högerextrem konspirationsteori". Det är minst sagt kuriöst med tanke på att Sarnecki själv spelar en huvudroll i reportaget och får lägga ut texten mer än någon annan.

SVT borde ha sökt svar sökt svar utomlands

Visst kan man ha synpunkter på reportaget. Då det saknas forskning på området i Sverige borde SVT ha åkt utomlands för att göra intervjuer och söka kunskap. Statsvetaren Valerie Hudson har exempelvis skrivit om kopplingen mellan ett växande mansöverskott och ökad brottslighet. 

I stället väljer reportern att intervjua svenska debattörer, som har engagerat sig i ämnet och bemötts med misstänksamhet. Med SVT:s resurser borde man ha kunnat gräva mer ambitiöst i frågan än så.

För det är ett högst angeläget ämne. Den nationella trygghetsundersökningen visar att kvinnors utsatthet för sexbrott har tredubblats mellan år 2012 och år 2016. Det är en remarkabel utveckling, som inte alls har fått den mediala uppmärksamhet som den borde.

Avfärda inte vissa förklaringsmodeller på förhand

Att utrikes födda män är kraftigt överrepresenterade när det gäller sexbrott är välkänt vid det här laget. Den ofta citerade Brå-studien från år 2005 visar på en överrisk på 5 gånger för våldtäkter. När Aftonbladet i våras granskade gruppvåldtäkter visade det sig att 82 av 112 dömda pojkar och män var födda utanför Europa. SVT:s nya granskning av alla våldtäktsdomar de senaste fem åren visar att 58 procent av gärningsmännen är födda utomlands. När det gäller överfallsvåldtäkter är andelen drygt åtta av tio.

Vi vet alldeles för lite om varför det ser ut på det sättet. Har det med kvinnosynen i ursprungsländerna att göra? Det växande mansöverskottet? Finns orsakerna i livssituationen i Sverige och/eller flyktingskapet med dess särskilda påfrestningar? Eller handlar det om personer som har levt i utanförskap/kriminalitet redan före ankomsten till Sverige? 

Såväl forskare som journalister bör ta sig an de frågorna med ett öppet sinne. Att på förhand avfärda vissa förklaringsmodeller till förmån för andra är inte seriöst. 

"Vi borde ha forskat på det här betydligt mer intensivt", säger en självkritisk Sarnecki i reportaget. Just så. Det är bara att sätta igång.


Läs också: Politikerna kan inte blunda för mansöverskottet längre 

Ingen kan skruva verkligheten som Jercy Sarnecki