Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

(S)ila snacket på sociala medier

Anders Ygeman är utanför regeringen men fortsatt inne. Anna Johansson är röktare än böckling, när man läser s-politruker i sociala medier.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Hur är det med kamratskapet där uppe? undrade Sven Britton (S) när Anna Johansson förklarade sin avgång på Facebook. Det finns knappt, i fall inte på sociala medier.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

För varje regering tycks antalet politiskt anställda i regeringskansliet öka. Många av dem har uppenbarligen tid att följa såväl traditionella som sociala medier minutiöst. Det visade sig den gångna veckan.

Folk facebookade och twittrade som besatt. Här gällde att visa att man själva har alla hästar hemma och därför satsar på rätt hästar inför ett avgörande statsministerbeslut. Det skulle komma efter att alliansen på onsdagsmorgonen sa att de ska väcka misstroendeförklaring mot statsråden som kände till eller borde känt till it-skandalen på Transportstyrelsen.

Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson twittrade snabbt: "Johansson är naturligt men Ygeman o Hultqvist är att ta i för mkt. De två har mer än andra reparerat alliansens säkerhetsförsummelser."

Nästan lika fort skickade justitieminister Morgan Johansson kommentaren vidare till sina följare. Därmed stod det klart att en Johansson var rökt som böckling. Med 99,9 procents säkerhet infrastrukturminister Anna. Om hon fått sitta kvar låge Morgan skrynkligt till - man kan inte offentligt såga en kollega så. 

Vår huvudledare med rubriken "Dumpa Johansson - och nöj er med det" vidarebefordrades också flitigt av s-anställda. Natten gick. På morgonkvisten kunde man förstå att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll skulle få en tyngre ställning eftersom hon twittrade: "Helt klart en pressträff ni inte borde missa!"

Statsminister Stefan Löfven gjorde det taktiskt bästa han kunde. Han offrade Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman vars myndigheter var inblandade. Alliansen hade aldrig kunnat nöja sig med mindre. Nu är den i stället pressade i frågan om de verkligen ska fälla den mer uppskattade försvarsministern. Smart av Löfven.

Farligt bagatelliserande av Löfven

Samtidigt var han oklok. De läckta register som var ett "haveri" på måndagen, lät som en struntsak på torsdagen. Och Löfven lät påskina att han inte haft något val, begär ministrar entledigande har han bara att bifalla. Nja.

Anna Johansson blev arg och skrev på Facebook: "Jag hade varit beredd att fortsatt ta det politiska ansvaret". Hon fick kicken och vill att världen ska veta det. 

De som är kvar i regeringskansliet trummar nu på om att "backa Hultqvist" och stöttar Ygeman som blir ny gruppledare i riksdagen. "Finaste kollega", skriver socialminister Strandhäll om honom.

Anna Johansson får bara twittertack av utrikesminister Margot Wallström och skolminister Anna Ekström. Andra ex-kolleger som tyckt till under veckan håller tyst.

Positioneringsspel har alltid funnits inom politiken, inom och mellan partier. Risken när uttalandena flödar öppet på sociala medier är att personkonflikterna eskalerar och det blir ännu mindre tid över för själva grundfrågorna - som it-säkerheten.

Det är dags att sila snacket.

Läs också: 

SANNA RAYMAN: Löfven spelar när han kritiserar politiskt spel 

Låt försvarsministern sitta kvar, alliansen!