SHIP TO GAZA. Det är tyvärr ofrånkomligt att propalestinsk aktivism riskerar att attrahera antisemitism och därför måste Ship to Gaza skoningslöst hålla mörkerkrafterna borta. Foto: Mario Laporta
SHIP TO GAZA. Det är tyvärr ofrånkomligt att propalestinsk aktivism riskerar att attrahera antisemitism och därför måste Ship to Gaza skoningslöst hålla mörkerkrafterna borta.  Foto: Mario Laporta

Ship to Gaza rymmer dunklare drivkrafter

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Om två veckor väntas svenska Ship to Gazas skepp Estelle komma så nära sin slutdestination som Israel tillåter. I vanlig ordning lär israelerna föra skeppet norrut till hamnstaden Ashdod. Blockaden mot Gaza har lättats något på land men till havs är den fortfarande ovillkorlig.

Det finns ingen anledning att betvivla att Dror Feiler, Mattias Gardell och de andra kändisaktivisterna ombord på Estelle drivs av ett uppriktigt engagemang för palestinsk rättvisa. Kampen för Gaza är viktig. Så länge Gazaborna inte fritt får importera och exportera ickemilitära varor måste Israel ställas till svars.

Men den internationella rörelse svenskarna ingå i rymmer tyvärr betydligt dunklare drivkrafter. Organisationen Free Gaza Movement var med och sjösatte det första skeppet 2008 och har därefter varit ett nav i den maritima aktivismen.

Föreningen meddelade häromdagen på Twitter att "sionister drev koncentrationslägren och hjälpte att mörda miljoner oskyldiga judar". Meddelandet innehöll en länk till en video där den framlidne amerikanska judehataren Eustace Mullins utvecklade konspirationsteorin om att Förintelsen var ett judiskt verk.

Det var ingen förvirrad praktikant som skickade tweeten. Det var, visade det sig, Greta Berlin, grundare av Free Gaza och talesperson för flottan som seglade 2010. Hon har samarbetat och framträtt med de svenska aktivisterna.

Man får hoppas att de inte godtar förklaringarna hon drog till med efter att ha insett att ingenting försvinner från internet. Berlin påstod att hon inte insåg att filmen var antisemitisk eftersom hon aldrig såg den - som om formuleringarna om sionister som driver koncentrationsläger lämnar utrymme åt fantasin.

 

Hennes böjelser har för övrigt vara lätta att ana redan tidigare. Hon har ställt sig bakom författaren Gilad Atzmon, ökänd bland annat för sina uttalanden om att amerikanska judar styr världen "via ombud".

Berlin har också hyllat Malaysias tidigare premiärminister Mahathir Mohamed som en passionerad kämpe för palestinierna, trots att han exempelvis hävdat att "judarna" i dag är "en ännu större källa till problem" än före andra världskriget och att Förintelsen därför misslyckades. Detta i ett brev där hon tackade för att Mohameds välgörenhetsorganisation sponsrade en av den förra frihetsflottans båtar.

Svenska Ship to Gaza såg 2010 ingen anledning att kommentera systerskeppets antisemitiska finansiering. De tyckte inte att det angick dem. Likgiltigheten är skrämmande. Det är tyvärr ofrånkomligt att propalestinsk aktivism riskerar att attrahera antisemiter och därför måste Ship to Gaza skoningslöst hålla mörkerkrafterna borta.

Annars legitimerar de inte bara indirekt antisemitism - de sänker också sin egen sak. Så länge rörelsen inte idkar nolltolerans mot antisemitism blir det lätt att avfärda dess kritik mot blockaden. Gazaborna förtjänar bättre förkämpar.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag