Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ship to Gaza rymmer dunklare drivkrafter

SHIP TO GAZA. Det är tyvärr ofrånkomligt att propalestinsk aktivism riskerar att attrahera antisemitism och därför måste Ship to Gaza skoningslöst hålla mörkerkrafterna borta.
Foto: Mario Laporta

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Om två veckor väntas svenska Ship to Gazas skepp Estelle komma så nära sin slutdestination som Israel tillåter. I vanlig ordning lär israelerna föra skeppet norrut till hamnstaden Ashdod. Blockaden mot Gaza har lättats något på land men till havs är den fortfarande ovillkorlig.

Det finns ingen anledning att betvivla att Dror Feiler, Mattias Gardell och de andra kändisaktivisterna ombord på Estelle drivs av ett uppriktigt engagemang för palestinsk rättvisa. Kampen för Gaza är viktig. Så länge Gazaborna inte fritt får importera och exportera ickemilitära varor måste Israel ställas till svars.

Men den internationella rörelse svenskarna ingå i rymmer tyvärr betydligt dunklare drivkrafter. Organisationen Free Gaza Movement var med och sjösatte det första skeppet 2008 och har därefter varit ett nav i den maritima aktivismen.

Föreningen meddelade häromdagen på Twitter att "sionister drev koncentrationslägren och hjälpte att mörda miljoner oskyldiga judar". Meddelandet innehöll en länk till en video där den framlidne amerikanska judehataren Eustace Mullins utvecklade konspirationsteorin om att Förintelsen var ett judiskt verk.

Det var ingen förvirrad praktikant som skickade tweeten. Det var, visade det sig, Greta Berlin, grundare av Free Gaza och talesperson för flottan som seglade 2010. Hon har samarbetat och framträtt med de svenska aktivisterna.

Man får hoppas att de inte godtar förklaringarna hon drog till med efter att ha insett att ingenting försvinner från internet. Berlin påstod att hon inte insåg att filmen var antisemitisk eftersom hon aldrig såg den - som om formuleringarna om sionister som driver koncentrationsläger lämnar utrymme åt fantasin.


Hennes böjelser har för övrigt vara lätta att ana redan tidigare. Hon har ställt sig bakom författaren Gilad Atzmon, ökänd bland annat för sina uttalanden om att amerikanska judar styr världen "via ombud".

Berlin har också hyllat Malaysias tidigare premiärminister Mahathir Mohamed som en passionerad kämpe för palestinierna, trots att han exempelvis hävdat att "judarna" i dag är "en ännu större källa till problem" än före andra världskriget och att Förintelsen därför misslyckades. Detta i ett brev där hon tackade för att Mohameds välgörenhetsorganisation sponsrade en av den förra frihetsflottans båtar.

Svenska Ship to Gaza såg 2010 ingen anledning att kommentera systerskeppets antisemitiska finansiering. De tyckte inte att det angick dem. Likgiltigheten är skrämmande. Det är tyvärr ofrånkomligt att propalestinsk aktivism riskerar att attrahera antisemiter och därför måste Ship to Gaza skoningslöst hålla mörkerkrafterna borta.

Annars legitimerar de inte bara indirekt antisemitism - de sänker också sin egen sak. Så länge rörelsen inte idkar nolltolerans mot antisemitism blir det lätt att avfärda dess kritik mot blockaden. Gazaborna förtjänar bättre förkämpar.