Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexklubben är inte ens det mest upprörande

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som skolinspektionen stängt efter upprepat fiffel.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partaja i Pattaya. Happy A-gogo är en av sexklubbarna som Waberi besökte under sina resor till Thailand – resor som enligt honom syftade till att samarbeta med den thailändska regeringen om fiskefrågor.

Det är pikant att en rektor lagt skolpengen på sexklubbar i Thailand – men det är sju resor värre att skattepengar har slussats vidare till ett islamistparti i Somalia.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Römosseskolans tidigare rektor, Abdirizak Waberi, misstänks för ekonomisk brottslighet. Omkring 13 miljoner kronor ska via bluffakturor ha slussats ut ur skolan, och bekostat såväl Waberis vidlyftiga resande som det somaliska islamistparti som han är partiledare för, enligt åtalet. Mer korrupt kan det knappast bli.

Det säger mycket när det minst upprörande i hela historien är att en rektor stoppat skolpengen i egen ficka, rest till Bangkok och använt pengarna till något som på kontoutdraget heter ”Sexy Night”, vilket Expressen/GT kunnat avslöja

För ännu allvarligare är att svenska skattepengar har bekostat ett islamistiskt parti i Somalia. Och fullkomligt absurt är att en person med kopplingar till muslimska brödraskapet har tillåtits att driva skola så pass länge, trots larm om könsseparerad undervisning. Det var först nu i oktober som Skolinspektionen tog beslut om att stänga skolan.

Problemet är att det har varit alldeles för lätt att få starta friskola, och alldeles för svårt för myndigheterna att stänga ned dem som missbrukar förtroendet.

Problemet med extremister som driver skola och förskola är betydligt större än detta enskilda fall. En granskning från nyhetsbyrån Siren förra året visade att mer än 1,1 miljarder kronor i skolpeng har betalats ut till skolor som har radikala islamister i ledningen.

”Givetvis finns det ett rent finansiellt syfte i att tjäna pengar. Sedan handlar det om påverkansaspekten och om att isolera ungdomar från det icke-religiösa samhället”, kommenterade terrorexperten Magnus Ranstorp då.

Skolor och förskolor är centrala för att bygga upp ett slutet, islamistiskt parallellsamhälle. Jihadister har kunnat värva elever i sina egna skolor. På den numera stängda Safirskolan (som tidigare hette Vetenskapsskolan) arbetade fyra IS-återvändare.

Det är utmärkt att flera av de mest extrema skolorna har fått sina tillstånd indragna av Skolinspektionen. Men flera finns kvar.

Problemet är att det har varit alldeles för lätt att få starta friskola, och alldeles för svårt för myndigheterna att stänga ned dem som missbrukar förtroendet. Det brådskar att rensa ut avarterna ur friskolefloran:

Gör det betydligt svårare än i dag att få tillstånd att driva skola. Det ska inte vara en rättighet, utan ett privilegium för huvudmän som bedöms vara särskilt lämpade för uppgiften. 

Skolinspektionens besök måste vara oannonserade så att skolorna inte kan ge en tillrättalagd bild av verkligheten.

Inför offentlighetsprincipen. Vill man vara verksam inom skolan måste man tåla insyn.

Sänk skolpengen till friskolorna, eftersom dessa inte har samma övergripande systemansvar som den kommunala skolan. 

Förbjud religionsutövning i skolans regi. 

Alla elever har rätt till en bra utbildning. Det är oacceptabelt att svenska staten betalar för att få ungdomar indoktrinerade av extremister.