Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexism ska ge skadestånd, tycker Arbetsdomstolen

Det var diskriminerande att avbryta anställningsintervjun när den sökande kvinnan vägrade att skaka hand med en man, enligt Arbetsdomstolen.
Foto: SHUTTERSTOCK/HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Handskakningsdomen riskerar att leda till verklig diskriminering. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Om man har ett religiöst alibi är det helt okej att vara sexistisk i arbetslivet. Religion trumfar jämställdhet. Det har Arbetsdomstolen i praktiken slagit fast genom en dom i onsdags. 

Fallet rör en muslimsk kvinna som infann sig på en anställningsintervju hos ett tolkföretag. Väl där vägrade hon att skaka hand med en man, för att han var man. Eftersom företaget har en strikt jämställdhetspolicy avbröts intervjun direkt. 

Kvinnan anmälde företaget till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som valde att driva fallet till sin spets - och alltså vann.

Det sekulära, jämställda, moderna Sverige förlorade.

Arbetsdomstolen har en fantasifull hatt

Arbetsdomstolen har tagit på sig relativiserandets fantasifulla hatt. Det svenska sättet att hälsa beskrivs i domen utifrån ett turistperspektiv: "Att (...) hälsa genom att ta i hand tycks ha ett starkt symboliskt värde. Detta lär sammanhänga med att handslaget uppfattas som en markering av jämbördighet, till skillnad från att t.ex. 'stå med mössan i handen.'

Kvinnan följer andra seder, finner AD. Hon följer en radikal variant av islam där all kroppskontakt mellan könen, utanför familjen, ses som syndig. Och en hälsningstradition är lika god som en annan, menar domstolen. Live and let live. 

Två ledamöter reserverade sig, av mycket goda skäl. De påpekar i sina reservationer att tolkföretaget har en strikt jämställdhetspolicy för att minimera konfliktytorna på arbetsplatsen. De anställda kommer nämligen från all världens hörn och religioner, vilket har lett till att "det förekommer osämja och dispyter på arbetsplatsen, meningsmotsättningar som har sin uppkomst i oförenliga religiösa och kulturella synsätt", som en ledamot skriver. 

Oförenliga religiösa och kulturella synsätt - det är sånt som existerar i verkligheten. Det går inte alltid att kompromissa. Ibland måste man välja väg, prioritera vissa värden och principer framför andra. 

Det är särskilt viktigt i ett mångkulturellt land.

Handskakningsdomen är en Pyrrhusseger

Debattören Nalin Pekgul, själv muslim, har varnat för att den minoritet av muslimer som ställer krav på särbehandling i arbetslivet, i religionens namn, har som syfte "att skapa, och upprätthålla, åtskillnad mellan muslimer och icke muslimer."  (Expressen Kultur 13/2)

I värsta fall har Arbetsdomstolen givit den gruppen hjälp på traven. Ty följden av veckans dom kan bli mer diskriminering: att arbetsgivare slänger jobbansökningar med namn som låter "muslimska" direkt i papperskorgen. Inte för att de tror att alla muslimer, eller ens de flesta, kommer att ställa jobbiga, religiöst rotade särkrav. Utan för att man riskminimerar, om man kan.

DO:s framgång i Arbetsdomstolen riskerar att bil en Pyrrhusseger för integrationen. 


Läs också:

Bruten svenska i radio och tv hotar integrationen