Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex vallöften som Löfven måste svika

Under sin korta tid som statsminister har Stefan Löfven hunnit bryta fler löften än de flesta.

Löften är inte Stefan Löfvens bästa gren, konstaterade Lena Mellin i Aftonbladet i torsdags. Det är svårt att inte hålla med.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under sin korta karriär som politiker har statsministern hunnit bryta fler löften än de flesta. Ett axplock:

S-ledaren lovade att aldrig regera med en borgerlig budget – vilket han nu gör. Han lovade att utlysa nyval – men ändrade sig. Överskottsmålet försvarades – för att sedan överges. Och i veckan kom beskedet att regeringen i strid med tidigare löften sänker rot-avdraget.

En del av löftesbrotten beror på att Löfven är oerfaren. I stället för att likt andra politiker vara medvetet vag sätter S-ledaren tydligt ned foten, för att sedan snabbt tvingas flytta den. Andra löften har han förmodligen aldrig haft för avsikt att hålla, som överskottsmålet.

De många löftesbrotten är ett problem i sig, det riskerar att slå mot förtroendet för politiker. Men om Löfven ändå inlett en era av löftesbrott har vi förslag på några löften som han gärna får svika.

"De rika ska bidra mer"

Att höja världens högsta marginalskatter ytterligare för läkare, rektorer och civil- ingenjörer är tom symbolpolitik. Det ger litet – om ens något – tillskott till statskassan. Men skatteplanerande lär bli en folksport.

"Pensionärsskatten ska sänkas"

Talet om en "pensionärsskatt" är populism av sämsta sort. I tider när Sverige behöver fler som arbetar - inte färre - är det vansinne att sänka skatten för pensionärer (och att höja den för arbetande seniorer).

"Alla unga ska få jobb eller utbildning inom 90 dagar"

Massiv platspolitik är fel väg att gå. Tidiga insatser á la 90-dagarsgarantin i stället för jobbsökande kan rentav göra att unga får jobb senare.

"Ränteavdragen ska inte röras"

I tider av massiv bostadsbrist är det stötande att subventionera redan köpta hus med mångmiljardbelopp. Dagens låga räntor ger ett utmärkt tillfälle att börja trappa ner avdraget.

"Skolklasserna ska minska"

Allt för många outbildade lärare undervisar redan i svensk skola. Fler skulle det bli om klasstorlekarna skulle krympa. Följ OECD som ger i stället rådet att satsa på lärarkvaliteten.

"Stupstocken ska bort"

Sjuktalet fortsätter att öka och Försäkringskassan har redan skrivit upp sin prognos för årets kostnader med en miljard kronor. Då är det inte läge att öka utgifterna ytterligare, speciellt som reformen i sig bidrar till längre sjukskrivingar.

Denna ledarsida kommer att skriva välvilligt om alla reträtter på områdena ovan. Det är ett löfte.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.