Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sex skäl att inte rösta på Sverigedemokraterna

Skandalöst. Sverigedemokraterna har fortfarande, efter tio års nolltolerans mot rasism, inte lyckats rensa partiet på kandidater med kopplingar till nazister.
Foto: TIM ARO/TT / TT NYHETSBYRÅN

Funderar du på att rösta på Sverigedemokraterna? Fundera en gång till.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverigedemokraterna ser ut att gå mot ett succéval. I den sammanvägda opinionsmätningen Poll of polls skulle partiet få 21,2 procent av rösterna om det vore val i dag. 

Jimmie Åkesson lovar att hans parti ”inte är som alla de andra”, och budskapet lockar väljare både från höger och vänster. Kanske känner de att de andra partierna har blundat för problemen som en historiskt stor invandring har skapat, och därför inte är trovärdiga när de nu lovar stramare migrationspolitik. Varför rösta på kopian när man kan få originalet?

Men att man kunnat peka på problem betyder inte att man sitter inne med lösningen.

Även om SD vill framstå som ett seriöst parti, finns det fortfarande flera tungt vägande skäl till att inte rösta på dem:

1. SD är en skandalfabrik. 

Trots att partiet haft ”nolltolerans” mot rasism i ett decennium avslöjas partiets företrädare gång på gång med att ha kopplingar till högerextremister. Inför detta val har Expressen och Expo kunnat visa att flera kandidater haft samröre med nazistiska Det nya Sverige – och att en hel drös har kopplingar till kriminella MC-gäng. SD:s svårighet att rensa bort olämpliga kandidater gör partiet opålitligt – under mandatperioden har ett hundratal SD-avhopppare blivit vildar i kommunfullmäktige runtom i landet. Skiljer det bara något mandat i riksdagen har man inte råd med vildar.

Det finns bättre alternativ att rösta på för den som lutar åt att lägga sin röst på Jimmie Åkesson

2. Synen på världen. 

SD har haft flera företrädare i det känsliga försvarsutskottet som har delat rysk propaganda i sociala medier, och det vore ett säkerhetshot att släppa in dem i Rosenbad. Åkesson hade fram till Ukrainakriget svårt att välja mellan Biden och Putin, och många partimedlemmar har hyllat både Trump och Orbán. Det är positivt att SD har lämnat sitt EU- och Nato-motstånd, men motviljan mot de båda organisationerna lever kvar. Sverige är ett litet, exportberoende land som befinner sig i Rysslands och Kinas intressesfärer. Att samarbeta med de likasinnade länderna i Europa och Amerika är centralt både för vår ekonomi och för vår säkerhet.

3. Polariserande hat. 

SD lever i symbios med den hatfyllda undervegetationen på nätet – och partiet försöker inte tukta, utan gödslar den. 

4. SD är ett vänsterparti i den ekonomiska politiken. 

Sverigedemokraterna är inte några tillskyndare av arbetslinjen. Partiet vill helst höja pensioner och sjukpenning på ett sätt som urholkar respektavståndet mellan dem som jobbat och dem som inte gjort det. 

5. Klimatskepsis. 

Det satt långt inne för SD att ställa sig bakom Parisavtalet, och partiet spelar ofta ner problemen med klimatförändringarna. Klimatåtgärder är en av få saker, utöver migration, som partiet vill dra ner på i statsbudgeten.

6. Policysvaga. 

SD-företrädarna är ovana att ta ansvar och fortfarande – efter tre mandatperioder i riksdagen – oskickliga lagstiftare. Därför blir många förslag luddiga eller mest symboliska, som att byta namn på Kriminalvården till Straffverket.

Det finns bättre alternativ att rösta på för den som lutar åt att lägga sin röst på Jimmie Åkesson. 

Om det viktigaste för dig är att få till ett maktskifte i Rosenbad – välj Liberalerna, för om L åker ur riksdagen blir det ingen ny regering. 

Om det är en skarp kriminalpolitik och en stram migrationspolitik du vill se – rösta på Moderaterna, som har ett batteri av genomtänkta förslag som de kommer att kunna samla stöd för.

Om du funderar på att rösta på SD, fundera en gång till.