Sex år vid makten – ändå är inget S fel

Statsminister Stefan Löfven skyller på andra.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Partiledarna under söndagens debatt i SVT:s Agenda.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt blinkade om misstroende och Stefan Löfven har inget ansvar för den allvarliga samhällsutvecklingen. Ungefär så kan söndagens partiledardebatt sammanfattas. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Partiledardebatter mittemellan ordinarie val brukar vara ganska avslagna tillställningar, men frågan är om svensk politik någonsin varit mer uppskruvad än nu. Det märktes också under söndagens drabbning i SVT:s Agenda. 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hotade ånyo att sänka regeringen om inte Stefan Löfven skrotar den stora Las-utredningen, som i princip är skälet till att S sitter kvar i Rosenbad. 

Löfven – som anmärkningsvärt nog klargjorde att S inte kommer att acceptera utredningens centrala förslag om att slopa ogiltighetsförklaringar av uppsägningar (varför högg ingen på den?) – vill vänta och se. Det vill inte KD:s Ebba Busch, men helt uppenbart M:s Ulf Kristersson. Han håller, precis som Jonas Sjöstedt, tummarna för att arbetsmarknadens parter reder ut frågan på egen hand. 

Det blev dock uppenbart för alla som tittade på debatten att Sjöstedt inte slog lika entusiastiskt på stridstrumman som tidigare under veckan. Hotet om en snar regeringskris svalnade märkbart.

Kvällens tyngsta duell stod i stället mellan statsministerkandidaterna Löfven och Kristersson om gängkriminaliteten. Helt rätt. Sverige står inför flera stora utmaningar – klimathotet, koncentrationen av tillväxt på färre orter, en skola och ett försvar som inte håller måttet – men ingen mer akut än brottsligheten. 

Enligt Brå:s årliga nationella trygghetsundersökning, som kom i veckan, oroar den svenskarna mer än någonsin. En tredjedel av de tillfrågade uppger att de numera drar sig för att gå ut på kvällen.

Det är inte särskilt konstigt givet de senaste årens unika våldsspiral. Det är tydligt att Stefan Löfven tar skjutningarna och sprängningarna på ett annat allvar nu än för ett år sedan. Det är också tydligt att han försöker minimera konflikten med Moderaterna, som tagit frågan på större allvar tidigare och har en mer genomarbetad politik. 

Kristersson levererade också kvällens bästa replik på det temat: Man kan kasta hur mycket pengar man vill i förebyggande syfte, ”riktig prevention är att barn lär sig svenska, går ut nian och har föräldrar som inte lever på bidrag.”

Det finns ett genomgående tema här. Regeringen har suttit vid makten i sex år. Ändå har mycket lite hänt, särskilt vad gäller att ”knäcka gängen” som Löfven gillar att formulera det. Gängen har i själva verket vuxit sig starkare. Poliserna är fortfarande för få. Fängelserna är överfulla. Assistansbedrägerierna och välfärdsfusket fortsätter oförtrutet. Migrationspolitiken har kapats av MP. Arbetslösheten är den fjärde högsta inom EU.

Ändå är inget av detta regeringens fel, enligt statsministern. Polisbristen? Alliansens fel! Den ohållbara migrationspolitiken? Moderaternas fel! Hur länge ska det dröja innan Stefan Löfven tar ansvar för den förda politiken?