Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Se upp för självcensur i terrordådens spår

Tusentals människor har samlats i centrala Paris för att hedra 47-årige Samuel Paty, som brutalt mördades på fredagen.
Det hölls demonstrationer mot barbariet i Frankrike under söndagen.
Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Halshuggningen av en historielärare har sänt chockvågor genom hela Europa.
Foto: BLONDET ELIOT/ABACA / STELLA PICTURES/BLONDET ELIOT/ABACA

Det avskyvärda terrordådet mot en fransk lärare är en attack mot oss alla. Även i Sverige leder rädslan för våldsbejakande islamister till självcensur.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den franska historieläraren Samuel Paty hade visat upp karikatyrbilder på profeten Muhammed som en del i sin undervisning om yttrandefrihet. Han ville förklara händelseförloppet bakom terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015.

En förälder till en av eleverna blev upprörd och lade ut ett Youtube-klipp med kritik mot läraren. Paty fick efter det motta flera dödshot, och i fredags eftermiddag blev han överfallen på öppen gata och halshuggen av en 18-årig extremist med rötter i Tjetjenien.

Det är en chockerande händelse som väcker avsky långt utanför Frankrikes gränser. Att en lärare kan bli halshuggen i Europa för att ha bedrivit undervisning om yttrandefriheten är något oerhört.

Även lärare tillhör alltså kretsen av potentiella måltavlor för den våldsbejakande islamismen vid sidan av redan kända yrkesgrupper såsom politiker, satirtecknare, konstnärer och journalister. 

Vad gör det med yttrandefriheten? Risken är uppenbar att självcensuren breder ut sig.

Visserligen har den våldsbejakande islamismen tappat mark i Europa efter att IS kalifat har fallit. Terrorn nådde sin kulmen år 2015, då bland annat Parisattackerna ägde rum som krävde 130 liv. Förra året dödades som jämförelse tio personer och 26 skadades på europeisk mark i jihadistiska terrordåd.

Men hotet är ändå högst levande. Efter att Charlie Hebdo nyligen återpublicerade Muhammed-karikatyrerna knivskar en 18-åring två personer utanför redaktionens tidigare lokaler. Numera anses just ensamma gärningsmän, som har gått under underrättelsetjänsternas radar, utgöra det främsta terrorhotet.

I teorin hyllar nästan alla yttrandefriheten, men i praktiken får den helst inte kosta för mycket.

I Sverige har konstnären Lars Vilks levt med en akut hotbild mot sig i 13 år; sedan december 2010 har han haft personskydd. Det säger något om det höga pris som människor måste betala om de är beredda att provocera extremisterna. 

Någon uppbackning att tala om har Vilks inte fått. Kulturlivet har hållit honom på armlängds avstånd och grannar har protesterat mot att han bor i deras närhet. När han nyligen vädjade till personskyddet om att få bo och umgås med sin flickvän blev svaret nej.  

I september gjordes i alla fall ett upprop från sju ordförande, tidigare och nuvarande, i Publicistklubben för Vilks rätt att leva med sin mångåriga partner. Alltid något.

I teorin hyllar nästan alla yttrandefriheten, men i praktiken får den helst inte kosta för mycket. När den danske politikern och islamhataren Rasmus Paludan ansökte om tillstånd för en manifestation, där ett exemplar Koranen skulle brännas upp, blev svaret ett avslag och ett tvåårigt inreseförbud till Sverige. Hotbilden mot ordning och säkerhet ansågs vara för hög. 

Terrordådet i Frankrike angår även oss. Yttrandefriheten hotas av fanatiker här precis som där. Extremistmiljöerna måste sättas under maximal press, såväl polisiärt som finansiellt. Läraren Samuel Paty, 47, hade lektion om yttrandefrihet

Läraren Samuel Paty, 47, hade lektion om yttrandefrihet.