Se upp för gammalt judehat i ny kostym

Kristallnatten. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 vandaliseras och plundras judiska medborgares butiker och bostäder över hela Tyskland, även i Österrike, på order av propagandaminister Goebbels. Tusentals judar misshandlas, häktas och deporteras till koncentrationsläger. Bilden visar sönderslagna butiksfönster vid Friedrichstrasse i Berlin dagen efter Kristallnatten den 9 novemeber 1938.
Foto: EPA / EPA PRESSENS BILD
Vänstra bilden: Nazister demonstrerar utanför en judisk affär i Berlin. På banderollen står "Tyskar, undvik judiska affärer!". Högra bilden: Synagogan vid Oranienburgstrasse i Berlin brinner efter Kristallnatten.
Foto: OKF / PRESSENS BILD
George Soros, ungerskfödd affärsman och filantrop – och nu extremhögerns måltavla.
Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Ett synagogefönster har slagits sönder.
Foto: THOMAS HAENTZSCHEL / AP

Svenska nazister har en strategi för att sprida rasideologi i bredare grupper. 80 år efter Kristallnatten måste vi minnas att steget från hat till handling kan vara kort.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 9 november 1938 inträffade Kristallnatten – som inte utspelades under en natt, utan i flera dagar. Novemberpogromen iscensattes av nazisternas SA-förband och understöddes av civila tyskar. I vårt kollektiva minne ser vi glassplittret på trottoarerna, men det vi borde minnas är de 400 judar som dödades och de 1400 synagogor som brann.

Det är en anledning att påminna oss om att steget från hat till handling kan vara förskräckande kort.

Bara timmar innan Robert Bowers öppnade eld i en synagoga i Pittsburgh, skrev han på sociala medier om den judisk-amerikanska flyktingorganisationen HIAS. "HIAS gillar att ta hit inkräktare som dödar vårt folk. Jag kan inte sitta stilla och se på när mitt folk slaktas."

Bowers mördade elva personer – för att de var judar. 

George Soros har blivit ett kodord

Antisemitismen ökade kraftigt på nätet inför mellanårsvalet i USA. Konspirationsteorin som Bowers gav uttryck för – att en judisk elit vill översvämma västländerna med flyktingar, i syfte att försvaga nationell sammanhållning och möjliggöra ett maktövertagande – sprids även utanför nazistiska kretsar.

Till och med USA:s president har spekulerat i att den judiske affärsmannen och filantropen George Soros betalar karavanen av centralamerikanska migranter som vandrar mot gränsen. 

Det är i sig inte konstigt att en republikansk president kritiserar en av Demokraternas viktigaste givare. Demokrater brukar inte skräda orden om republikanska supportrar som Koch-bröderna. Men när kritiken mot Soros inte handlar om det demokratiska partiet, utan tar formen av konspirationsteorier om att han försöker förstöra landet genom invandring, luktar det antisemitism.

Namnet Soros har blivit ett kodord att använda i stället för antisemitismens välkända fiendebilder: Rothschild, Nya världsordningen, sionister och kosmopoliter. Tydligast formulerade Ungerns president Viktor Orbán det i ett tal i mars: "Europa och Ungern står i epicentret av ett civilisationskrig", sade han, och fienden "förkroppsligas av George Soros".

De konspirationsteorierna sprids också i Sverige.

Ta antisemitismen på allvar

"Strategin från både NMR och alternativhögern är att nå SD:s gräsrötter och väljare, och få in antisemitismen och rasideologin i dessa grupper", säger Jonathan Leman, som är researcher på Expo. "De bekräftar sverigedemokraternas syn på 'pk-eliten' men förklarar att den finns där av en anledning och styrs av en judisk agenda." 

Svenska kommittén mot antisemitism uppger att hatbrott med antisemitiska motiv blir vanligare. Men enligt statistiken klaras bara fyra procent av dem upp. Mer än en tredjedel av anmälningarna skrivs av direkt, utan utredning. Landets judiska församlingar får i hög grad själva betala för sin säkerhet – till skillnad från våra grannländer som erbjuder församlingar kontinuerligt polisbeskydd. Det duger inte.

Det senaste året har brandattacker riktats mot både synagogan i Göteborg och två judiska lokalpolitikers bostäder i Lund. Det är ren tur att ingen blev allvarligt skadad.

Hotet från antisemitismen måste tas på största allvar. Näthatets giftbrygd kan blandas till molotovcocktails. 


Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnitt av åsiktsprogrammet Ledarsnack. Denna gång om polarisering i USA och Sverige med historieprofessor Lars Trägårdh.


Läs också:

Sveriges judar tvingas ta ansvar för sin egen säkerhet