Se upp för Bladets utopister, Löfven

Lyssna inte på utopisterna, Stefan Löfven.
Foto: Patrik Österberg / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Gränskontroller i Malmö.
Foto: Fritz Schibli / EXPRESSEN/KVP

Nu kommer krav på att lätta på migrationspolitiken. Lyssna inte på utopisterna, Stefan Löfven.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En sammanbiten men desperat brottningsmatch pågår mellan staten - regeringen och Migrationsverket - och Sveriges kommuner.

Nästa år beräknas kommunerna få ta emot 100 200 personer med uppehållstillstånd. Det är fler människor än det bor i Gävle. Kommunerna har inte rätt att säga nej. Men det råder som bekant akut bostadskris. Hittills i år har kommunerna bara lyckats placera hälften av de 22 000 personer som de enligt lag är skyldiga att erbjuda en bostad. Kommunerna är redan nu på randen till uppror:

"Vi passerar gränsen för vad som är möjligt för oss att klara av", skrev 23 moderata kommunalråd och oppositionsråd i ett brev till regeringen den 11 oktober. Några dagar senare gick SKL, Sveriges kommuner och landsting, ut med nödropet "kommunerna behöver andrum".

Samtidigt som detta händer kräver Aftonbladets ledarsida att den tillfälliga flyktinglagen rivs upp och att gränskontrollerna mot Danmark läggs ner. Sverige borde med andra ord återgå till den ordning som rådde under höstens kaotiska flyktingkris.

Aftonbladet verkar vara helt på det klara med att en ny flyktingvåg, stor som fjolårets eller större, kan nå Europa närsomhelst: "Läget i Turkiet är instabilt och flyktingströmmen därifrån kan öka", skriver man. I det läget vill man att Sverige ska locka med EU:s mest generösa flyktingpolitik och öppna gränser.

Denna hållning hade kanske inte varit förvånande om Fredrik Reinfeldt varit Aftonbladets röst. Han verkade tycka att människor kan bo på ängar och i skogar. Reinfeldt romantiserade USA, smältdegeln där var man är sin egen lyckas smed - eller inte. Välfärdsstaten tog M-ledaren visst med en klackspark, till sist.

Aftonbladet vill däremot ha ett jämlikt, starkt välfärdssamhälle. Senast i tisdags beklagade man att "det sociala skyddsnätet får allt större revor" och påminde om Tage Erlanders ord: "ett samhälle kan bedömas utifrån hur det behandlar sina svagaste".

Det går inte ihop. Det går inte att kombinera nyliberal gränslöshet med Erlanders välfärdssamhälle, där det finns ett solidariskt kontrakt mellan medborgarna och resurser nog att ta hand om dem som behöver hjälp - inklusive flyktingar, i uthållig omfattning. Det går inte ihop, oavsett vad hjärtat säger och vad nyheterna rapporterar om från vidriga krigshärdar.

De senaste årens flyktingström till Sverige var ohållbar. Läget blev akut i fjol, men en resursskuld hade byggts upp under många år, med växande bostadsbrist, utanförskapsområden och undermålig integration. Och gränserna är inte stängda i dag. Enligt Migrationsverket kommer totalt drygt 30 000 människor att söka asyl i Sverige i år. Det är samma storleksordning som årssnittet för perioden 2000-2014.

Den restriktiva flyktingpolitiken måste ligga fast för överskådlig tid. Allt annat vore huvudlöst.


Läs också:Var ska alla flyktingar bo, Stefan Löfven? Sverige har inte stängt gränsen

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.