Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se upp Europa – full fart mot brexit med Boris

Chanserna för en mjuk brexit verkar tyvärr obefintliga, då det sannolikt blir en brexitör som tar över efter Theresa May.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson är förhandstippad att vinna partiledarstriden i Tories.Foto: ROB PINNEY/LNP/REX / ROB PINNEY/LNP/REX REX
Theresa May lämnar presskonferensen där hon meddelade att hon kommer att avgå som Toryledare och premiärminister.Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Theresa May ärvde en usel hand – och spelade den katastrofalt dåligt. Chanserna för en mjuk brexit verkar tyvärr obefintliga.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Theresa May avgår som brittisk premiärminister och Torypartiets ledare, deklarerade hon vid en presskonferens på fredagsförmiddagen. Hon tillträdde för tre år sedan, när Storbritannien kastats in i kaos genom företrädarens bristande omdöme och den oväntade utgången av brexit-omröstningen, och lämnar landet i om möjligt sämre skick.

Att lotsa landet ut ur EU innebär många avvägningar men, som Economist träffande beskriver det, vägrade May ”att acceptera att kompromisser var nödvändiga tills det var för sent – när andras positioner hade hårdnat och kompromiss blivit lika med förlust”.

Allt talar för Boris Johnson

Trots tre omröstningar lyckades May aldrig få stöd för sitt brexitavtal i parlamentet, utan fick tigga EU om att förlänga tidsfristen. Den nya deadlinen är sista oktober. I veckan stod det klart att även det fjärde försöket skulle misslyckas. Den halva av Tories som vill se en hård brexit kunde inte svälja att May öppnade för en ny folkomröstning om brexitavtalet.

I mitten av juli kommer därför en ny premiärminister att flytta in på 10 Downing Street. Enligt de två senaste opinionsmätningarna är det brexitören Boris Johnson som har störst chans att ta över. Mellan 32 och 39 procent av partimedlemmarna vill se honom som ny premiärminister, följt av den tidigare brexitministern, Dominic Raab, med 13 procent.

En sak står klar: Nästa Tory-ledare kommer att vara en hårdför brexitör. Vissa hoppas att en premiärminister från Leave-sidan har bättre chanser att få stöd för en kompromiss. Resonemanget är att det krävs en hök för att mäkla fred. 

Mjuk brexit allt mer osannolik

Det finns dock inte mycket som tyder på att dessa förhoppningar kommer att infrias. De senaste månaderna har brexitörerna snarare radikaliserats i sitt motstånd. De tror fortfarande att ett avtal helt på britternas villkor vore möjligt att få till. En ledare som har sin maktbas i Leave-lägret lär inte ignorera deras krav.

Att Storbritannien har ett nära samarbete med EU – även efter brexit – ligger i svenskt intresse. Tyvärr verkar nu en mjuk brexit allt mindre sannolik. För svensk del finns det alltså anledning att känna oro inför att en brexitör som Red Boris tar över styret i Westminster.