Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se nu till att strama åt jobbinvandringen

Ulf Kristersson, M, och Stefan Löfven, S, borde börja reformera arbetskraftsinvandringen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stefan Löfven måste köra över sina samarbetspartier. Det vore orimligt att låta Centern och Miljöpartiet hålla frågan om arbetskraftsinvandringen som gisslan. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På sistone har det skett en remarkabel förändring i synen på arbetskraftsinvandring inom borgerligheten. Långt in på hösten var denna ledarsida relativt ensam om att kritisera det svenska systemet som är unikt generöst med att tillåta lågkvalificerad arbetskraftsinvandring.

Men sen blev det - som så ofta i svensk politik - en ketchupeffekt. Den senaste veckan har tre av de borgerliga partierna meddelat att de tänkt om. Kristdemokraterna har aviserat att de vill se över reglerna, Liberalerna säger sig vilja skilja på hög- och lågkvalificerad arbetskraftsinvandring och Moderaternas Ulf Kristersson vill lägga förslag om ”betydande skärpningar”.

Borgerligheten svänger om jobbinvandringen

Omsvängningen beror nog till del på att borgerliga partier känner sig fria att ompröva gamla sanningar nu när alliansen har upplösts. 

Men borgerliga politiker har också haft uppenbara problem att försvara systemet. Alla som kan försörja sig själva ska vara välkomna i Sverige, brukade de säga. Men de fick svårt att förklara varför det då inte finns något försörjningskrav för dem som vill ta hit anhöriga eller varför det räcker med en lön om 13 000 kronor för att få tillgång till kostsamma välfärdstjänster.

Rapporter om fusk och missförhållanden har också spelat roll, bland annat varningen i oktober från tunga myndigheter om hur den organiserade brottsligheten utnyttjar systemet.

Egentligen borde utsikterna för en förändring vara goda. Sedan tidigare är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kritiska och därmed finns en solid majoritet i riksdagen för förändring.

Det finns bara ett problem: Jöken. I den tondöva januariöverenskommelse som Stefan Löfven styr efter slås det fast att dagens regler ska ”värnas”. Med tanke på hur ilsket Annie Lööf slog ner på S-ministern som andades kritik mot friskolor på Twitter finns det skäl att befara att Centerpartiet tänker sätta käppar i hjulet även på detta område, ivrigt påhejat av Miljöpartiet.

Reformera arbetskraftsinvandringen

Men det vore orimligt att låta några småpartier hålla denna fråga som gisslan. Socialdemokraterna måste köra över sina samarbetspartier och låta majoriteten tala. 

Det här är de viktigaste beståndsdelarna i en sådan uppgörelse:

Inför ett försörjningskrav för arbetstagare som vill ta med sig sina anhöriga.

Slopa möjligheten till spårbyten. Dagens system har blivit ett sätt att kringgå utvisningsbeslut och skapar därmed pull-effekter till Sverige. 

Inför en arbetsmarknadsprövning. Här finns flera tänkbara modeller att välja mellan eller att blanda. En hög lägstalön skulle kunna vara en effektiv spärr, med möjlighet att söka dispens för exempelvis säsongsarbetande bärplockare. En möjlighet att spärra vissa fuskdrabbade branscher borde också finnas.

Skapa effektivare kontroller. Ge Migrationsverket tillgång till Skatteverkets register. Det skulle motverka missbruk och minska krånglet för de högkvalificerade arbetskraftsinvandrare som Sverige är i så stort behov av.

Ni har en riksdagsmajoritet. Använd den!