Se inte enögt på sjukskrivna

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
I veckan berättade radio och tv om William Hemberg. Han fick hjärnhinneinflammation för några år sedan och är deltidssjukskriven på grund av kronisk huvudvärk.
Fram till lunch jobbar han som utvecklare av affärssystem för datorer, men sedan sätter värken stopp. Han måste vila.
Vid årsskiftet kommer Hembergs tillvaro att förändras. Då tvingas han liksom andra deltidssjukskrivna att skriva in sig på arbetsförmedlingen samt att gå en introduktionskurs. Annars kan han gå miste om ersättning.
Det här tycker William Hemberg är barockt, vilket man lätt kan förstå. Han har ju redan ett jobb. Hans arbetsgivare är beredd att ge honom heltid om och när han orkar. Så vad är vitsen med att han hänger på arbetsförmedlingen?

De nya reglerna ingår i regeringens försök att bygga broar mellan långtidssjukskrivning och arbete - de broar som gick upp i rök när Socialdemokraterna styrde sjukförsäkringen.
Det är absolut rätt tänkt. Och det är inte så att människor kommer att släpas från operationsbord och vårdavdelningar till arbetsförmedlingens introduktionskurser. I Sverige får man vara sjukskriven i 914 dagar innan man hamnar i William Hembergs situation. Det är lång tid.
Men för somliga är 914 dagar dessvärre inte länge nog. Det går inte att lagstifta bort mångåriga sviter av sjukdomar och olyckor. Och omskolning hjälper inte mot huvudvärk.
Det verkar som om William Hemberg gör precis det som alliansen vill: arbetar så mycket han kan. Så varför jäklas de med honom?
Han har hamnat i kläm. Kampen mot långtidssjukskrivningsepidemin är nödvändig att föra och regler måste skapas. Men i verkligheten finns det alltid individer som inte passar i de givna mallarna. En regering kan inte ändra lagarna för varenda "William" som dyker upp. Då riskerar man att få ett system med så många undantag att ingen förstår det, litar på det eller kan hantera det.

Men även om det är omöjligt att förutse allt när regler skapas, måste en regering vara öppen för att den har tänkt fel. Den får helt enkelt inte bli dogmatisk.
Regeringen Persson bakband sig själv genom att avfärda all kritik mot sjukskrivningsboomen med att man inte får "sparka på de svaga och sjuka".
Den gjorde sig dum.
Alliansens socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har hittills verkat vidsynt och pragmatisk. Detsamma kan man inte säga om Gunnar Axén (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. Han har uttalat sig om William Hemberg och låtit som en papegoja: Sjukskrivning passiviserar. Sjukskrivning passiviserar. Sjukskrivning passiviserar.
Ja, sjukskrivning kan passivisera. Det är en viktig sanning. Men inte hela sanningen. Sjukskrivning kan också vara det enda rätta, punkt slut.
Måtte Husmarks och inte Axéns inställning vara den som dominerar i Moderaterna, annars kommer man att hamna fel.
Simpel valaffischretorik är inte ett friskhetstecken i sjukskrivningsdebatten.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag