SD:s stora bruna släkt

FALSK INFORMATION. Björn Söder, SD:s gruppledare i riksdagen, länkade i veckan till en artikel på sajten Fria Tider, om en påstådd gruppvåldtäkt. Men informationen var falsk.
Foto: Christian Örnberg

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Enligt Sverigedemokraternas historieskrivning har partiet sedan länge sågat av sina bruna rötter, i den mån det alls har några. Men SD och vit maktrörelsen är fortfarande grenar på samma träd. De har ett gemensamt blodomlopp som transporterar människor och idéer fram och tillbaka.

 Björn Söder, SD:s gruppledare i riksdagen, påminde om släktskapet när han i veckan länkade till en artikel på sajten Fria Tider, om en påstådd gruppvåldtäkt.

 Informationen som Söder spred var till stor del falsk och inspirerade en nazistisk lynchmobb att attackera ett boende för unga flyktingar. Hans farliga lögnspridande har med rätta kritiserats. Men märkligt få har höjt ögonbrynen åt hans val av nyhetsförmedling. Fria Tider framstår som en tummelplats för Sveriges nazister. Sajten är nedlusad med grovt antisemitiska kommentarer, om hur "judarna" besitter all makt och ansvarar för all världens fördärv. Hyllningar av Hitler och förnekanden av Förintelsen plockas inte bort av redaktionen. Man uppmuntrar i stället nazisterna genom att kasta åt dem ständiga köttben. När Fria Tider exempelvis publicerar en artikel om en fransk lärarinna som anses undervisa för mycket om Förintelsen vet de förstås att kommentartråden kommer att explodera i antisemitism.

 "Det finns inget annat i världshistorien som är så felvinklat och endast gynnat ett fåtal personer politiskt som den händelsen", skriver en kommentator.


I den här miljön trivs uppenbarligen Björn Söder. Det är egentligen ganska sensationellt. Vi talar trots allt om en person som har varit drivande i att omvandla Sverigedemokraterna till ett parti som, åtminstone utåt sett, säger sig vara de främsta förkämparna för judarna i Sverige. Det har varit ett sätt att markera avstånd till kusinerna i vit maktrörelsen, men som Björn Söders medieval visar så äger släktträffar alltså ännu rum.

 Om detta kan man också läsa i det senaste numret av tidskriften Expo, där man granskat kontaktytorna mellan Sverigedemokraternas ungdomsförbund och mer extrema grupper. De är många.

 Nästan var femte medlem i det välkammade SDU har haft kontakt med vit maktrörelsen. I de flesta fall handlar det om sådana som i likhet med Björn Söder har smak för samma sajter som nazisterna. Men här finns också en hel drös personer som tidigare har varit organiserade nazister, däribland en 21-årig man som så sent som förra året var medlem i Nordiska nationalsocialister.

 Det faktum att en gruppledare i riksdagen kommer undan med att göra reklam för en sajt fylld av judehat speglar att vi har väldigt annorlunda förväntningar på SD. Men Sverigedemokraterna anser själva sig vara ett vanligt och antirasistiskt parti och de måste granskas därefter.