FALSK INFORMATION. Björn Söder, SD:s gruppledare i riksdagen, länkade i veckan till en artikel på sajten Fria Tider, om en påstådd gruppvåldtäkt. Men informationen var falsk. Foto: Christian Örnberg
FALSK INFORMATION. Björn Söder, SD:s gruppledare i riksdagen, länkade i veckan till en artikel på sajten Fria Tider, om en påstådd gruppvåldtäkt. Men informationen var falsk.  Foto: Christian Örnberg

SD:s stora bruna släkt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Enligt Sverigedemokraternas historieskrivning har partiet sedan länge sågat av sina bruna rötter, i den mån det alls har några. Men SD och vit maktrörelsen är fortfarande grenar på samma träd. De har ett gemensamt blodomlopp som transporterar människor och idéer fram och tillbaka.
Björn Söder, SD:s gruppledare i riksdagen, påminde om släktskapet när han i veckan länkade till en artikel på sajten Fria Tider, om en påstådd gruppvåldtäkt.
Informationen som Söder spred var till stor del falsk och inspirerade en nazistisk lynchmobb att attackera ett boende för unga flyktingar. Hans farliga lögnspridande har med rätta kritiserats. Men märkligt få har höjt ögonbrynen åt hans val av nyhetsförmedling. Fria Tider framstår som en tummelplats för Sveriges nazister. Sajten är nedlusad med grovt antisemitiska kommentarer, om hur "judarna" besitter all makt och ansvarar för all världens fördärv. Hyllningar av Hitler och förnekanden av Förintelsen plockas inte bort av redaktionen. Man uppmuntrar i stället nazisterna genom att kasta åt dem ständiga köttben. När Fria Tider exempelvis publicerar en artikel om en fransk lärarinna som anses undervisa för mycket om Förintelsen vet de förstås att kommentartråden kommer att explodera i antisemitism.
"Det finns inget annat i världshistorien som är så felvinklat och endast gynnat ett fåtal personer politiskt som den händelsen", skriver en kommentator.

I den här miljön trivs uppenbarligen Björn Söder. Det är egentligen ganska sensationellt. Vi talar trots allt om en person som har varit drivande i att omvandla Sverigedemokraterna till ett parti som, åtminstone utåt sett, säger sig vara de främsta förkämparna för judarna i Sverige. Det har varit ett sätt att markera avstånd till kusinerna i vit maktrörelsen, men som Björn Söders medieval visar så äger släktträffar alltså ännu rum.
Om detta kan man också läsa i det senaste numret av tidskriften Expo, där man granskat kontaktytorna mellan Sverigedemokraternas ungdomsförbund och mer extrema grupper. De är många.
Nästan var femte medlem i det välkammade SDU har haft kontakt med vit maktrörelsen. I de flesta fall handlar det om sådana som i likhet med Björn Söder har smak för samma sajter som nazisterna. Men här finns också en hel drös personer som tidigare har varit organiserade nazister, däribland en 21-årig man som så sent som förra året var medlem i Nordiska nationalsocialister.
Det faktum att en gruppledare i riksdagen kommer undan med att göra reklam för en sajt fylld av judehat speglar att vi har väldigt annorlunda förväntningar på SD. Men Sverigedemokraterna anser själva sig vara ett vanligt och antirasistiskt parti och de måste granskas därefter.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag