Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s snabba cash är rena pajasförslaget

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt presenterar partiets skuggbudget på måndagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s partiledare Jimmie Åkesson borde tänkt ett varv till.
Foto: MAGNUS HALLGREN/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas gratispengar är populistisk symbolpolitik när den är som sämst. Tar M och KD notis? 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Konjunkturinstitutet spår att den svenska ekonomin gör en ”kraftig rekyl” under hösten. På den största exportmarknaden Tyskland går återhämtningen ”bättre än väntat”. Och på måndagen slog Stockholmsbörsen nytt rekord. 

Parallellt presenterade Sverigedemokraterna sin skuggbudget inför det kommande året. Tajmingen kändes sådär. 

SD vill skjuta till mer pengar till rättsväsendet och kommunerna för att ”höja ambitionsnivån i välfärden” (fint så) och sänka arbetsgivaravgifterna över hela brädet (dyrt och ineffektivt).

Men framför allt vill man strössla gratispengar över folket. 

Partiets bärande förslag – ”Cash” – är att skicka 10 000 kronor till ”samtliga svenska medborgare”. Ovanpå det ska barn under 5 år få 5000 kronor var. Syftet är att få folk att konsumera mera. 

Idén är i praktiken hämtad från USA. Där skickade regeringen i våras kontanter till samtliga hushåll efter att ekonomin mer eller mindre brakat samman och över 30 miljoner amerikaner förlorat jobbet i ett nafs.

Men Sverige är inte USA, milt uttryckt. Vita husets och kongressens gratischeckar var en panikåtgärd som berodde på att amerikaner är lätta att säga upp och att USA saknar vettiga socialförsäkringssystem. 

USA:s gratischeckar var en panikåtgärd som berodde på att amerikaner är lätta att säga upp och att landet saknar vettiga socialförsäkringar.

Sverige har bland världens mest generösa. Våra arbetslöshetssiffror är dessutom bättre, mest tack vare breda permitteringar. Det amerikanarna försökte improvisera fram mitt i kaoset, satte vi i system för länge sedan. 

För övrigt visar statistiken att mindre än hälften pengarna som delades ut i USA har gått till konsumtion på det sätt som SD drömmer om. 

Här finns i själva verket en likhet med Sverige. Coronakrisen är inte en vanlig ekonomisk kris, varken där eller här. Den beror inte främst på att folk saknar pengar, utan på att de inte vill eller kan spendera dem. TV-apparater har fastnat på lager i Sydkorea eller Tyskland, konserter och fotbollsmatcher är inställda och att semestra är svårt om flygen inte lyfter.

Och hur går man på Liseberg när Liseberg är stängt? 

Det som faktiskt går att lägga pengar på, köper folk i själva verket rejält av. Gå in och fråga försäljaren i en möbelaffär som säljer svensktillverkat – det har gått som tåget hela sommaren. 

”I en kris som påverkar alla finns det inte utrymme för för profil- och symbolfrågor”, konstaterar SD och lanserar meningslös symbolpolitik som inte står en italiensk vänsterpopulist efter. Kostnaden? Drygt 90 miljarder kronor. 

Än så länge är det lätt att avfärda SD:s ekonomiska politik och himla med ögonen. Men efter nästa val kan partiet sitta i skarpa budgetförhandlingar. 

Tar M och KD notis?