SD:s Putinlakejer är ett säkerhetshot

Alexander Fridback, 34, anställd vid SD:s riksdagskansli har tjänat miljoner på en skum fastighetsaffär med en rysk affärsman som har kontakter med ryska myndigheter.
Foto: Cornelia Nordström
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, verkar inte speciellt oroad över att man släppt in en potentiell säkerhetsrisk i riksdagen. Partiet planerar inga "direkta åtgärder".
Foto: Sven Lindwall

SD kallar sig Sverigevänner. Men den senaste skandalen med säkerhetsrisken i riksdagen är ännu ett tecken på att partiet gärna öppnar dörren för Vladimir Putin.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skandalen är häpnadsväckande. Alexander Fridback, 34, som arbetar på SD:s riksdagskansli har till kraftigt underpris fått köpa ett hus av en dömd rysk affärsman med kopplingar till ryska myndigheter. Genom att snabbt själv sälja huset tjänade Fridback sex miljoner kronor.

Kommentaren från Lars Nicander, utredningschef på Försvarshögskolan, ger kalla kårar.

– Det måste finnas någon mottjänst i detta, rimligtvis, eller ett rörelsekapital för att agera på uppdrag av någon annan, säger han till Sveriges Radio, som avslöjade husköpet.

Det har nyligen också avslöjats att Fridback skrivit minst en debattartikel under falskt namn. Under pseudonymen  "Egor Putilov" har han tidigare också tagit uppdrag från flera medier, bland dem Expressen, Aftonbladet och Sveriges Radio.

Nicander kallar SD:s tjänsteman för en potentiell säkerhetsrisk. Trots det kan Fridback fortfarande röra sig fritt innanför riksdagens skalskydd, där han har möjlighet att höra förtroliga samtal i känsliga frågor som North Stream och Nato. Sverigedemokraterna, som ansvarar för att säkerhetspröva sin personal i riksdagen, tänker inte vidta några "direkta åtgärder".

– Hittills har de uppgifter som lagts fram varit partsinlagor och hörsägen och det är svårt att ta ställning till eftersom det ofta handlar om att ord står mot ord, säger presschefen Henrik Vinge till Sveriges Radio.

Detta lättsinne kan milt sagt verka förvånande. Sverigedemokraterna har länge försökt att locka besvikna försvarsvänner till partiet genom att satsa mer på försvarsmakten. Under ubåtsjakten hösten 2014 ville SD rentav att staten skulle låna pengar för att snabbt kunna köpa luftvärn, Jas-plan och ubåtar.

Hur rimmar denna påstådda oro för rysk aggression med att SD rycker på axlarna åt att man släppt in en säkerhetsrisk med ryska kopplingar i riksdagen?

Det är faktiskt inte så paradoxalt som det låter. För trots den hårda retoriken finns det starka Putin-vänliga krafter i partiet. I EU-parlamentet har exempelvis de två SD-ledamöterna röstat för en Rysslandsvänlig linje, alternativt lagt ned sina röster. 

Denna proryska hållning är SD inte ensamma om bland främlingsfientliga och högerpopulistiska partier i Europa. Det är delvis en följd av att den ryska regimen under lång tid har odlat kontakter med partier som ungerska Jobbik och bulgariska Attack. Franska Front National har rentav lånat nio miljoner euro av en rysk bank för att finansiera den kommande presidentvalskampanjen.

Det är också den typen av proryska partier som ser ut att bjudas in till den "alternativa Nobelfest" som SD arrangerar i november. En av huvudtalarna är UKIP:s förre partiledare Nigel Farage som har kallat Vladimir Putin "den världsledare han beundrar mest av alla".

För Ryssland finns det förstås stora vinster med att underminera den europeiska demokratin.

Det ironiska är att ett parti som kallar sig för "Sverigevänner" hjälper till.


Läs också: 

Sverigedemokraterna gullar med Putin


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.