Alexander Fridback, 34, anställd vid SD:s riksdagskansli har tjänat miljoner på en skum fastighetsaffär med en rysk affärsman som har kontakter med ryska myndigheter. Foto: Cornelia NordströmAlexander Fridback, 34, anställd vid SD:s riksdagskansli har tjänat miljoner på en skum fastighetsaffär med en rysk affärsman som har kontakter med ryska myndigheter. Foto: Cornelia Nordström
Alexander Fridback, 34, anställd vid SD:s riksdagskansli har tjänat miljoner på en skum fastighetsaffär med en rysk affärsman som har kontakter med ryska myndigheter. Foto: Cornelia Nordström
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, verkar inte speciellt oroad över att man släppt in en potentiell säkerhetsrisk i riksdagen. Partiet planerar inga "direkta åtgärder". Foto: Sven LindwallJimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, verkar inte speciellt oroad över att man släppt in en potentiell säkerhetsrisk i riksdagen. Partiet planerar inga "direkta åtgärder". Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, verkar inte speciellt oroad över att man släppt in en potentiell säkerhetsrisk i riksdagen. Partiet planerar inga "direkta åtgärder". Foto: Sven Lindwall

SD:s Putinlakejer är ett säkerhetshot

Publicerad

SD kallar sig Sverigevänner. Men den senaste skandalen med säkerhetsrisken i riksdagen är ännu ett tecken på att partiet gärna öppnar dörren för Vladimir Putin.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skandalen är häpnadsväckande. Alexander Fridback, 34, som arbetar på SD:s riksdagskansli har till kraftigt underpris fått köpa ett hus av en dömd rysk affärsman med kopplingar till ryska myndigheter. Genom att snabbt själv sälja huset tjänade Fridback sex miljoner kronor.

Kommentaren från Lars Nicander, utredningschef på Försvarshögskolan, ger kalla kårar.

– Det måste finnas någon mottjänst i detta, rimligtvis, eller ett rörelsekapital för att agera på uppdrag av någon annan, säger han till Sveriges Radio, som avslöjade husköpet.

Det har nyligen också avslöjats att Fridback skrivit minst en debattartikel under falskt namn. Under pseudonymen "Egor Putilov" har han tidigare också tagit uppdrag från flera medier, bland dem Expressen, Aftonbladet och Sveriges Radio.

Nicander kallar SD:s tjänsteman för en potentiell säkerhetsrisk. Trots det kan Fridback fortfarande röra sig fritt innanför riksdagens skalskydd, där han har möjlighet att höra förtroliga samtal i känsliga frågor som North Stream och Nato. Sverigedemokraterna, som ansvarar för att säkerhetspröva sin personal i riksdagen, tänker inte vidta några "direkta åtgärder".

– Hittills har de uppgifter som lagts fram varit partsinlagor och hörsägen och det är svårt att ta ställning till eftersom det ofta handlar om att ord står mot ord, säger presschefen Henrik Vinge till Sveriges Radio.

Detta lättsinne kan milt sagt verka förvånande. Sverigedemokraterna har länge försökt att locka besvikna försvarsvänner till partiet genom att satsa mer på försvarsmakten. Under ubåtsjakten hösten 2014 ville SD rentav att staten skulle låna pengar för att snabbt kunna köpa luftvärn, Jas-plan och ubåtar.

Hur rimmar denna påstådda oro för rysk aggression med att SD rycker på axlarna åt att man släppt in en säkerhetsrisk med ryska kopplingar i riksdagen?

Det är faktiskt inte så paradoxalt som det låter. För trots den hårda retoriken finns det starka Putin-vänliga krafter i partiet. I EU-parlamentet har exempelvis de två SD-ledamöterna röstat för en Rysslandsvänlig linje, alternativt lagt ned sina röster.

Denna proryska hållning är SD inte ensamma om bland främlingsfientliga och högerpopulistiska partier i Europa. Det är delvis en följd av att den ryska regimen under lång tid har odlat kontakter med partier som ungerska Jobbik och bulgariska Attack. Franska Front National har rentav lånat nio miljoner euro av en rysk bank för att finansiera den kommande presidentvalskampanjen.

Det är också den typen av proryska partier som ser ut att bjudas in till den "alternativa Nobelfest" som SD arrangerar i november. En av huvudtalarna är UKIP:s förre partiledare Nigel Farage som har kallat Vladimir Putin "den världsledare han beundrar mest av alla".

För Ryssland finns det förstås stora vinster med att underminera den europeiska demokratin.

Det ironiska är att ett parti som kallar sig för "Sverigevänner" hjälper till.

 

Läs också:

Sverigedemokraterna gullar med Putin

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag