Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s politiska tafsande är ännu allvarligare

Jimmie Åkesson omgiven av SD:s toppkandidater till Europaparlamentet, Peter Lundgren och Kristina Winberg, på valvakan 2014. Nu är Winberg petad och Lundgren har erkänt att han tafsat på en partikamrat. Foto: SVEN LINDWALL EXP

Sverigedemokraterna har händerna på fel ställen - även i Europaparlamentet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverigedemokraterna skakas återigen av en skandal i en valrörelse. Denna gång avslöjar Expressen att Peter Lundgren, toppkandidaten till Europaparlamentsvalet, tog en kvinna på brösten under ett partiarrangemang i fjol.

Om affären påverkar SD:s chanser till framgång i valet till Europaparlamentet återstår att se. Den drabbade kvinnan gick på måndagen ut och sa att händelsen för hennes del är utagerad. 

Men klart är att partiets hantering av skandalen inte kommer göra det lättare för SD att åtgärda sitt berömda kvinnoproblem - att det är betydligt färre kvinnor än män som röstar på partiet.

Peter Lundgren medger tafsning

Det är illa nog att Peter Lundgren har försökt släta över det inträffade med att säga att han tror att ”alla kanske har varit i den situationen”. Men partiledningen har dessutom strukit EU-parlamentarikern Kristina Winberg - som spelade in telefonsamtalet med den drabbade kvinnan, som Expressen publicerat - från SD-listan till Europaparlamentsvalet.

Det är bra att fallet granskas. Men den verkliga SD-skandalen i denna valrörelse har tyvärr fått mindre uppmärksamhet: partiets stöd till regeringar i EU som tafsar på demokratiska fri- och rättigheter.

Den nu kickade Kristina Winberg har sagt att Ungerns premiärminister Viktor Orbán är ”precis den ledaren som jag skulle vilja ha i Sverige”, medan Peter Lundgren anser att Polen är det land utanför Norden som står Sverige närmast i EU-samarbetet.

Såväl Ungern som Polen granskas av EU för brott mot unionens grundläggande värderingar, bland annat anklagas de för att ha urholkat rättsstaten.

Men Peter Lundgren viftar bort det som mobbning och plakatpolitik. I SVT:s utfrågning låtsades han också som att granskningarna är ett straff för att länderna inte vill ta emot några flyktingar, vilket är kronologiskt omöjligt.

Föga förvånande har SD-ledamöter röstat nej till granskningarna av Polen och Ungern i Europaparlamentet.

Vurmen för Orbán hotar svenskar

Det är som om Sverigedemokraterna inte har förstått att EU är ett samarbete där medlemsländerna måste kunna lita på varandra. Om rättsväsendet korrumperas i ett land innebär det inte bara ett problem för de egna medborgarna - det riskerar att drabba oss även här i Sverige.

I höstas avslöjade Uppdrag granskning att falska sjuksköterskor arbetade på svenska sjukhus. Programmet visade hur det gick att köpa legitimationer i bland annat Polen och att Socialstyrelsen på grund av EU-regler var tvungen att godkänna dem. Om EU-länder som Polen och Ungern inte får bukt med korruptionen kan patienter på svenska sjukhus i förlängningen alltså riskera felbehandlingar.

Men SD applåderar i stället när det oberoende rättsväsendet monteras ned i flera länder.

Det framstår som ett dåligt skämt att partiet 2014 gick till val på att bekämpa korruptionen och försvara demokratin i EU.

Alla partier vill flytta mer makt till Bryssel, berättar EU-experten Ylva Nilsson i Ledarsnack.