Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s kritik mot SMHI är slaskig

LIKA SOM BÄR? SD-ledaren distanserade sig föst från valvinnaren Donald Trump men klimatfrågan avslöjar likheterna.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.
Foto: Ann Jonasson

I klimatfrågan är SD och Trump lika som bär. I vilka fler grenar tänker SD låta sig inspireras av The Donald?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är ingen hemlighet att Sverigedemokraterna tar lätt på frågor om natur och miljö, vad än favoritlåten "Du gamla du fria" säger om det glädjrerika sköna och dina ängder gröna.

I sin senaste skuggbudget vill SD således dra ner på allt från miljöövervakning och skydd för värdefull natur till klimatinvesteringar och klimatanpassning. Dessutom vill man minska anslagen till SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.

Det intressanta med SMHI-posten är partiets motiv för åtstramningen: man gillar inte hur frågan om klimatförändringar hanteras. Martin Kinnunen, SD:s miljöpolitiska talesperson, hävdar att SMHI använder sin forskning i tendentiöst opinionssyfte: "Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion", säger han till Altinget.

SD vill inte strypa information om klimatet, alltså. Nej, nej, problemet är att SMHI:s information inte är "saklig" och "allsidig", enligt Kinnunen.


Påminner om Trump

Men det är uppenbart att man vill sätta åt institutet för att det levererar information om verkligheten som inte passar SD. Klimatförändringen är ju inget som bekymrar partiet. Man förnekar den inte rakt ut, utan gör som de anti-gröna numera plägar göra: sår tvivel och relativiserar.

I det ultrakorta klimatavsnittet i SD:s skuggbudget skakas det överseende på huvudet åt den svenska klimatdebatten som beskrivs som "mycket yvig", FN:s klimatpanel sägs ha backat från tidigare alarmism och havsnivåns stigning framställs som naturlig.

SD:s tankebananor och agerande i den här frågan liknar i påfallande hög grad Donald Trumps.

Trump vill strypa den extremt viktiga klimatforskning som Nasa ägnar sig åt. Fast i Trumplägret kallas den för "politiskt korrekt miljöövervakning".


Tro på konspirationer

När Trumps rådgivare, Bob Wallace, intervjuades om detta av The Guardian i november, undvek han precis som SD att förneka klimatförändringarna: "Jag tror att klimatforskning är nödvändigt, men den har blivit djupt politiserad", sa han och fortsatte storståtligt: "Mr Trumps beslut kommer att grundas på solid vetenskap, inte på politiserad vetenskap."

Martin Kinnunen kunde inte ha sagt det bättre själv.

Direkt efter presidentvalet distanserade sig SD-ledaren Jimmie Åkesson från Donald Trump. Här syns dock likheterna tydligt: den extrema positionstagningen, tron på "politiskt korrekta" konspirationer, det egna "post truth"-förhållandet till fakta och, inte minst, beredskapen att sätta munkavle på obekväma forskningsinstitutioner.

Det går inte att överskatta förlusten om Nasas klimatforskning skulle stängas ner eller strypas åt. Sverigedemokraterna kan inte göra samma globala avtryck med sin politik. Det ska vi vara tacksamma för.

Men man kan ana att Donald Trump kommer att bli en stor inspiration för det svenska blåsippepartiet.


Läs också:

Shit, Trump menar allvar om klimatet

Klimatet räddas inte bara av toppmöten


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.