SD:s ekonomisyn - recept för elände

Publicerad
Uppdaterad
Det är inte bara invandringen som är problemet.
Sverigedemokraternas partiprogram står för en främlingsfientlig separatism som hotar Sveriges framtid.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
EKONOMI

I sitt principprogram
hyllar partiet "den nationalistiska principen" och fastslår: "Den nationalistiska principen bygger på idén om nationalstaten, att statens territoriella gränser ska överensstämma med de befolkningsmässiga gränserna. I sin ideala form är alltså ett sådant samhälle befolkningsmässigt homogent."
Sakligt sett är detta en utvecklingsfientlig ståndpunkt. All utveckling bygger på utbyte mellan människor.
Sverige hade förblivit ett glest befolkat område strax söder om tundran, om inte folk och idéer hade vandrat fram och tillbaka över det som så småningom blev gränser mellan riken och stater. Om det "befolkningsmässigt homogena" hade fått råda, skulle ekonomin och kulturen för länge sedan ha stagnerat.

Men det handlar
inte bara om motstånd mot invandring. I sitt ekonomisk-politiska idéprogram förklarar partiet att "frihandel ska eftersträvas och Sverige bör verka mot överdrivna protektionistiska tendenser", men sedan kommer reservationerna.
"Möjligheten att införa vissa protektionistiska åtgärder ska dock finnas kvar som gardering mot oväntade och plötsliga förändringar i det ekonomiska klimatet. Frihandeln måste även ta betydande hänsyn till miljöaspekter, exempelvis genom avgiftsbeläggning på onödiga och miljöskadliga transporter."
För Sverige är sådana reservationer farliga. Det är den sortens argument som i USA används som förevändning för handelsbegränsningar. Ju fler sådana ursäkter som blir legitima, desto svårare blir det för små, öppna ekonomier.
Sverigedemokraternas reservationer skulle skjuta oss själva i foten, både när det gäller exporten och priset för konsumenterna när protektionismens tullar och avgifter ska betalas.

I partiets inställning till marknadsekonomin sticker det fram en dirigistisk bockfot. Det ekonomisk-politiska programmet inleds med en hyllning till den fria marknaden "och i synnerhet den fria konkurrensen", men sedan går man via rädslan för marknadens avarter - risken för avfolkning av glesbygden, farorna för utsatta grupper, omsorgen om konst och kultur - till ett planekonomiskt crescendo:
"Vid tillfällen då marknaden inte har åstadkommit en samhällsekonomiskt effektiv allokering bör politiken, med subventioner eller avgifter, styra marknaden mot uppsatta mål."

Den vaga principdeklarationen
kan föra kostsamt långt, inom regionalpolitiken har sådana insatser för det mesta haft ganska blygsamma effekter, om ens några.
Sverigedemokraterna drar åt ekonomisk isolationism.
Frihandeln och öppenheten har gjort Sverige rikt.
I dag finns det gott hopp om en andra industriell guldålder, när svenska studenters arbetsvandringar och allt fler välutbildade invandrare rymmer löftet om samma injektion av innovationer som migrationen runt det förra sekelskiftet.
Invandringen behöver hanteras klokare än vad den gjorts under de senaste 20- 30 åren, men den grumliga protektionismen och separatismen i SD:s partiprogram vore ett långt värre hot mot svensk ekonomi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag