SD:s Erik Almqvist, Kent Ekeroth, Per Ramhorn och Björn Söder. Foto: Christian Örnberg
SD:s Erik Almqvist, Kent Ekeroth, Per Ramhorn och Björn Söder.  Foto: Christian Örnberg

SD:s ansvar

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Den 15 juni 2009 publicerade riksdagsman Kent Ekeroth (SD) en artikel av en antiislamistisk skribent, Daniel Greenfield, på sin blogg. Rubriken lyder "Islams osynliga krig". Tesen är att islamistiska terrorister bara är "toppen på ett stort mörkt isberg".
Terroristerna är soldater i det synliga kriget. Men "det osynliga kriget förs inte med pistoler eller bomber. Det utkämpas med resonabla ledar-artiklar, med kostymer och väl- signelser, med leenden, handslag och försäkringar."
Det osynliga kriget är värre än det synliga, för det osynliga kriget är "det tysta hot som fastställer villkoren för fred. De 'moderata muslimerna' som verkar rimliga och som kommer med en gåva - budskapet att fred är möjligt så länge lämpliga eftergifter görs. (...) Och om dessa eftergifter inte görs, kommer det synliga kriget att följa. Det kommer att bli upplopp, bombattentat, knivhuggningar och beskjutningar."
En moderat muslim är alltså farligare än en terrorist. Om en muslim säger "kan vi få ett fläskfritt alternativ i matsalen" tolkas det av Ekeroth & Co. som ett förtäckt hot: "Lyd oss, eller så bombar vi er".

Vänder man den här kålsuparteorin mot SD, blir det så här: Anders Behring Breivik be- driver det synliga islamofoba kriget. Men Sverigedemokraterna är mycket farligare än Breivik. Farligast av alla är Jimmie Åkesson med sin "resonabla" retorik. När han säger "vi vill förhandla" är det ett förtäckt hot: "Lyd oss, eller så skjuter vi er."
Men vi tror inte att SD tänker skjuta. Vi tror inte att de ingår i en stor konspiration till- sammans med Breivik och andra terrorister. Vi tror inte att SD välkomnar Breiviks terrordåd.
Vi anser inte heller att SD bär skuld för terrordåden. Bara Anders Behring Breivik bär skuld för sina brott.

Däremot är det ett faktum att SD på många sätt har samma världsbild som Breivik. Och de måste ta ansvar för den världsbild de förmedlar, för sin politik. SD:s islamofoba kålsuparteori är brutal och brutaliserande. Den fråntar personer med muslimsk bakgrund deras mänsklighet. Muslimer framställs inte som människor (se SD:s valfilm) utan som en ond organism, en massa. Massa, som i "massinvandring".
Kvart i fem i fredags, knappt två timmar efter bomben i Oslo, twittrade riksdagsman Erik Almqvist (SD), till Kent Ekeroth: "Oavsett vem - Norges sak är vår & iaf jag räds inte vedergällning. Terrorism bekämpas med styrka inte svaghet."
Riksdagsman Almqvist var uppenbarligen redo att göra gemensam sak med Norge, gå med i kriget mot islam, dra på sig uniformen. Och han har varit redo länge. Den 3 mars 2010 skrev han: "Jag ser inte bara undfallenheten för islam som det största hotet sedan andra världskriget. Jag ser islam som det största hotet. Sedan Hedenhös."
Sverigedemokraterna måste ta ansvar för det hat och den krigsretorik partiet sprider.
Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag