Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD vill leda landet - men budgeten går inte ihop

Det fattas över 30 miljarder kronor i Sverigedemokraternas budget.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna har gott om pengar, personal och utredningsresurser. Det finns inga ursäkter längre för partiets ogenomtänkta utspel och budgethål.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Valet kommer att bli en rysare. Men en sak står redan klar: Sverigedemokraterna kommer att göra ett succéresultat. I de sammanvägda mätningarna ligger partiet kring 20 procent, enskilda opinionsinstitut har till och med haft SD som största parti.

Att partiets politik inte har utvecklats lika fort som opinionsstödet blev dock plågsamt tydligt när Svenska Dagbladet i helgen granskade SD:s löften och budget.

Partiet har sagt att det behövs "tiotusentals" nya förvarsplatser för dem som ska utvisas. Men trots att 10 000 förvarsplatser kostar runt 13 miljarder kronor vid full beläggning, har SD inte avsatt några pengar alls. Tvärtom skär man i anslagen till Migrationsverket.

Sverigedemokraternas ekonomiska politik

SD skär också kraftigt i bidragen till kommunerna. Man slopar till exempel den statliga etableringsersättningen för nyanlända. Men för de 3-4 miljarder i ökade kostnader för försörjningsstöd får kommunerna ingen ersättning.

SD avsätter på samma sätt endast fyra miljarder kronor för sin reform av a-kassan, trots att riksdagens utredningstjänst räknat ut att reformen kostar minst sex. För att genomföra löftet om slopad "pensionärsskatt" fattas fyra miljarder kronor. 

Totalt finns ett hål på över 30 miljarder kronor i SD:s budget, enligt genomgången av SvD-reportern Birgitta Forsberg.

Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiska talesperson, verkar dock inte tycka att det är så noga med plus och minus. Gällande förvarsplatserna sa han sig vara "övertygad om att man kan göra det billigare". Och i frågan om bidragen till kommunerna öppnade han för en u-sväng mitt under intervjun. "Om det visar sig att det blir en chock för kommunerna så får vi ändra det".

Tänker sig finansministerkandidaten alltså att kommunerna ska sparka undersköterskor i början av året för att återanställa dem några månader senare?

Samma typ av lättsinniga svar bjöd Jimmie Åkesson på när han pressades i Ekots partiledarutfrågning. Åkesson sa sig vilja stoppa Vattenfalls planerade nedläggning av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2. Men vem som ska betala den ombyggnation för flera miljarder som krävs hade han inte ens funderat på, trots att nedläggningen bara är ett drygt år bort.

Sverigedemokraternas budget

Lika ogenomtänkt framstod han i klimatfrågan. Åkesson kritiserade å ena sidan Parisavtalet och åtgärderna för minskade klimatutsläpp i Sverige. Å andra sidan sa han sig vilja att Sverige kvarstår i avtalet. Det är svårt att tolka SD:s statsministerkandidat på ett annat sätt än att Sverige hellre ska strunta i internationella avtal än säga upp dem.

Det märks en tydlig frustration hos Jimmie Åkesson över att andra partier inte vill förhandla med SD. Men i stället för att gnälla borde han göra sin läxa och ta fram en politik som faktiskt går ihop.

Som riksdagens tredje största parti har SD gott om såväl pengar och personal som utredningsresurser. Det finns inga ursäkter längre.

För väljarna är det en viktig konsumentupplysning. SD aspirerar på att leda landet, men har inte ens en budget som går ihop.


Läs också:

Hur ska SD stoppa alla klimatflyktingar, Åkesson?