Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saudi-skandalen är inte bara Tolgfors

SLINGRIG. Försvarsministern Sten Tolgfors underskattade kraften i Dagens Ekos avslöjanden. Fortfarande är för många centrala frågor obesvarade.
Foto: Suvad Mrkonjic

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sju slutsatser efter veckans rapporter från vapenfronten i öknen.


1. Försvarsminister Sten Tolgfors har förbrukat delar av sitt politiska förtroendekapital.

En slingrande minister underskattade kraften i Dagens Ekos avslöjanden och försökte i början dölja sig bakom sekretess och en serie avledningsmanövrar. Lite av förtroendeskadan reparerades under gårdagens presskonferens, men fortfarande är alldeles för många centrala frågor obesvarade.


2. FOI måste styras upp.

FOI är numera en hybrid mellan statlig myndighet och konsultbolag som vill maximera sina intäkter från uppdragsfinansiering. Och jakten på saudiska oljepengar drev fram skapandet av bulvanbolaget SSTI, passande nog folkbokförd på gatan Sedelvägen.

Den politiska logiken säger att Tolgfors nu jagar ett bondeoffer. En enligt sina egna anställda, blåljugande generaldirektör vid FOI, Jan-Olof Lind, lär leva farligt.


3. Exportkontrollrådets mandat måste vidgas.

Tolgfors försöker dra en vals om att partierna minsann garanteras insyn och påverkan i detta pseudoråd. Fakta är att politikerna är ett slags gisslan, bundna av sekretesslagstiftningens paragrafer om utrikes- och affärssekretess.

MP:s Lars Ångström berättade att han som rådsledamot inte ansåg sig kunna informera sina språkrör om det svensk-saudiska SIMOOM-projektet. Svenska Freds före detta ordförande avstod alltså från att avslöja denna praktskandal.

Självklart borde alla partiledare få ta del av hemligtstämplat material. Den offentliga redovisningen över genomförda vapenaffärer måste också bli tydligare.


4. Socialdemokraterna måste ta sitt ansvar.

FP, V och MP må protestera, men så länge den vapenindustriella pakten mellan moderater och socialdemokrater består kommer Sverige fortsätta kränga vapen till diktaturer.


5. Säg upp det militära samarbetsavtalet med diktaturen Saudiarabien.

Vi ska naturligtvis handla med landet, men det är en avgörande moralisk och faktisk skillnad mellan att exportera knowhow och projektera för ett sjukhus och en vapenfabrik.

Avtalets faktiska innebörd är dessutom extremt långtgående; ta bara detta:

"Vardera parten skall främja att industrin i dess land utformar gemensamma projekt för sammansättning eller produktion av militär utrustning i den andra partens land."

Avtalet framhåller alltså exakt det som Tolgfors bluddrar om att regeringen absolut inte vill att Sverige ska göra.


6. Fredrik Reinfeldt borde sluta hyckla.

Även statsministern har rättfärdigat avtalet med att det bidrar till att saudierna lyssnar mer på Sverige när vi kritiserar bristerna i mänskliga rättigheter. Men denna absurda MR-koppling är ju i praktiken ett underkännande av alla vapenembargon; om bara Nordkorea fick köpa lite vapen så skulle nog de galna ledarna tänka lite mer på folkets frihet.


7. Tacka public service-radion.

För en folkbildande vecka om vår sunkiga vapenexport och politikens sanslösa dubbelmoral.