Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sätt tänderna i bidrags- och skattefusket

TANDFUSK. Skatteverket och Försäkringskassan hade onda aningar om en del tandvårdsklinker och hittade ett 50-tal fuskare. Låga intäkter hos Skatteverket, men en massa statligt tandvårdsstöd.Foto: Expressen / EXPRESSEN

Regeringen är för slö med att lägga fram lagar som kan stoppa välfärdsbrottslighet. Sekretessregler måste anpassas för att hindra bidragsbedragare och skattefuskare.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Försäkringskassan betalar ut nästan sju miljarder kronor i tandvårdsstöd i år. Tandläkarna får betalt för de behandlingar de ger och möjligen en del som inte är tandläkare men gör ingrepp ändå. Försäkringskassan som delar ut det statliga bidraget har nämligen inte tillgång till Socialstyrelsens register över legitimerade tandläkare, rapporterar P4 Jönköping apropå skandalklinken 24Karat i Sävsjö. 

Den som startar en mottagning måste visa Försäkringskassan att det finns en legitimerad tandläkare för att köra i gång och få del av tandvårdsstödet. Men därefter görs ingen legkontroll.

Så här kan det inte vara, säger socialminister Lena Hallengren (S) till P4 Jönköping. Men hon har ingen tidplan för någon lagändring.

Självfallet borde Försäkringskassan ha tillgång till Socialstyrelsen register. Liksom Skatteverket borde ha kunna få samköra sina uppgifter med Försäkringskassans, till exempel när det gäller tandvårdsstödet.

Påhittade patienter och ingrepp till Försäkringskassan

I Sverige finns drygt 2 000 privata tandvårdskliniker. Skatteverket och Försäkringskassan har granskat 70 av dem, inte av en slump utan för att man anade oråd.  Skatteverket kom fram till att ett 50-tal fuskat med skatten, undandragit en halv miljon kronor var i snitt.

Till Skatteverket redovisade man färre kunder än man haft, de fick betala med swish utanför bokföringen. Till Försäkringskassan redovisade man många fler, ibland helt påhittade patienter, och dyra behandlingar som inte genomförts.

Det är dessvärre ganska lätt att fuska för den som vill. Det är tyvärr svårare att upptäcka bedragarna. I tandläkarfallet har det fordrats att myndigheterna arbetar tillsammans hela vägen. Om Skatteverket, som man önskar, kunnat samköra sina uppgifter om skatteinbetalningar med Försäkringskassans om utbetalda tandvårdsstöd hade det gått enklare och fortare att hitta brottslingarna.

Ann-Marie Begler utreder utbetalningsmyndighet

Försäkringskassans sparkade generaldirektör Ann-Marie Begler utreder nu förutsättningen för att staten och kommunerna ska bilda en gemensam utbetalningsmyndighet - då kan databasen larma när någon vabbar samtidigt som hen jobbar. Till exempel. 

Utredningen ska vara klar 30 augusti nästa år. Och sedan vet vi att statens kvarnar mal långsamt. I maj 2017 föreslog välfärdsbrottsutredningen bland annat strängare straff och ökad informationsutbyte mellan myndigheter. Lagändringar som borde träda i kraft 1 juli 2018.

Och några av förslagen införs faktiskt. Som att kommunanställda också får underrättelseskyldighet när de misstänker att klienter fuskar med bidrag och skatter av olika slag. I stora kommuner har själva förvaltningsorganiseringen gjort att tjänstemännen inte ens kan larma varandra, i Uppsala meddelar socialtjänsten inte Uppsalahem när de upptäckt svarta hyror.

Lagändringen med utökad underrättelseskyldighet träder i kraft vid årsskiftet. Bättre sent än aldrig.

 

Läs också: Rappa på att städa upp i fusk-Sverige, Damberg 

Så lätt svindlar folk Skatteverket