Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sätt stopp för din företrädares tokigheter, Hallengren

Lena Hallengren (S) utsågs till ny barn-, äldre- och jämställdhetsminister under torsdagen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren (S) efterträder Åsa Regnér (S) som barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Lena Hallengren (S) borde ta chansen att stoppa det ogenomtänkta förslaget att göra barnkonventionen till lag – om hon vill göra det mesta av sina 185 dagar i regeringen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På självaste kvinnodagen presenterades en ny barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Lena Hallengren (S) var det säkra valet för Löfven, med erfarenhet både som statsråd och talesperson i sociala frågor.

Vilken skillnad kan en minister göra på blott 185 dagar? Inte så stor. Det är för nära inpå valet för att hinna utreda nya lagförslag, och regeringens sista vårbudget lär snart vara färdigförhandlad. Den nya ministern kan få acceptera en roll som upphöjd opinionsbildare.

Hallengrens bästa chans att göra avtryck vore därför att stoppa företrädarens tokigheter medan tid är. Högst upp på en sådan lista borde lagförslaget om att FN:s barnkonvention ska bli svensk lag stå. 

Rättsosäker barnkonvention

Regeringens förslag har fått hård kritik från såväl Lagrådet som justitieombudsmannen. JO ser ”betydande risker för ogenomtänkta konsekvenser och svårigheter för medborgare och myndigheter att veta vad som faktiskt gäller och vilka rättigheter man har”. Lagrådet varnar för att konventionens artiklar ”inte passar för en direkt tillämpning i enskilda fall”.

Det är lätt att hålla med om. Barnkonventionens skrivningar är resultatet av förhandlingar mellan hundratals länder, med helt olika rättssystem och syn på barns rätt. Artiklarna är därför väldigt vagt skrivna, och några av dem står dessutom mot varandra. 

Till skillnad från Europakonventionen, som har inkorporerats i svensk lagstiftning, är inte barnkonventionen kopplad till en överstatlig domstol som kan reda ut hur artiklarna ska tolkas. Det finns inte heller några förarbeten. Därför lämnas domstolar och myndigheter med mindre vägledning om barnkonventionen blir lag, än om man behåller dagens lösning. Sverige har redan anpassat exempelvis socialtjänstlagen efter konventionens principer om att barns bästa ska beaktas i besluten. 

Säg nej för barnens skull

Att göra barnkonventionen till svensk lag har länge varit ett mantra från särintressen som Bris och Rädda Barnen, och förslaget låter som en behjärtansvärd och enkel sak. 

Men om man verkligen bryr sig om barns rättigheter är det bäst att säga nej. En rättsosäker ordning med långtgående tolkningsmöjligheter stärker inte skyddet för utsatta barn.  

Statskontoret har räknat ut att bara de aviserade utbildningsinsatserna om den nya lagstiftningen skulle kosta upp emot en halv miljard kronor, varav tre fjärdedelar skulle belasta kommunerna. När socialtjänsten går på knäna är det en absurd prioritering att lägga pengarna på barnrättsbroschyrer.

Därför är det nedslående att den nya ministern inledde presskonferensen med att deklarera att ”snart tar vi ett stort steg för att befästa barns rättigheter – som ett föregångsland”. Av alla argument för att införliva barnkonventionen i svensk rätt torde ”det humanitära föregångslandet Sverige” vara det sämsta. 

Kanske är det lika bra att Lena Hallengren bara får vara minister i 185 dagar.

 

Läs också: Politikerna ska inte gömma sig bakom barn 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!