Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sätt stopp för Centerns experimentverkstad

Ännu saknas svar på många frågor om snabbavvecklingen av Arbetsförmedlingen. Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Centerledaren Annie Lööf har verkat för en privatisering av Arbetsförmedlingen under många år.Foto: OLLE SPORRONG

Januaripartierna låtsas fortfarande ha kontroll över den kaosartade avvecklingen av Arbetsförmedlingen. De borde i stället släppa prestigen och tänka om.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är lätt att tro att punkt 18 i Januariuppgörelsen - om att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden - är en relativ ny idé. Så många frågor hänger ju fortfarande i luften: ”Vad ska vi göra om de privata aktörerna inte vill etablera sig i alla delar av landet?” ”Hoppsan, det har vi inte tänkt på. Kanske kan kommunerna träda in då?” ”Oj då, det verkar svårt, men låt oss tillsätta en utredning!” Ungefär så har det låtit den senaste tiden.

Det är som om det enda Januaripartierna har lyckats åstadkomma är ett rivningsbeslut. Vad som ska byggas upp i stället är fortfarande oklart i viktiga avseenden.

Men idén om att privatisera Arbetsförmedlingen är mer än tio år gammal. Den är ett resultat av ett mångårigt lobbyarbete av organisationer som Almega och Svenskt Näringsliv och ett ideologiskt övertygat centerparti. Vem som predikar för vem är inte alldeles lätt att veta i detta sammanhang; tills nyligen var exempelvis centerprofilen Anna-Karin Hatt VD på Almega.

Redan i Almedalen 2012 lyfte Annie Lööf behovet av privata arbetsförmedlingar. Sedan dess har partiet gång på gång trummat in budskapet att Arbetsförmedlingen måste läggas ner och marknaden ta över. Så småningom fick C med sig hela alliansen på idén och i april förra året gick kvartetten ut på DN Debatt med vallöftet att Arbetsförmedlingen ska avvecklas. 

Centerpartiet har blundat för alla invändningar

Mot den bakgrunden är det häpnadsväckande att förslaget fortfarande är så ofärdigt och att de ansvariga tycks famla i mörker. Det har sannerligen inte saknats invändningar. 

En rad forskarrapporter och utvärderingar har varnat för en övertro på marknadslösningar. Till dessa hör intressant nog tankesmedjan Fores - med nära band till Centerpartiet - som i antologi förra året pekade på riskerna med en radikal privatiseringsreform av Arbetsförmedlingen. 

På denna ledarsida har kritik mot idén framförts under flera års tid. Vi har pekat på det faktum att Arbetsförmedlingen alltmer liknar ett integrationsverk. Uppgiften består inte i första hand av att matcha till reguljära jobb utan att rusta personer som står långt bort från arbetsmarknaden. Att skapa ett fungerande ersättningssystem för den sortens insatser är ohyggligt komplicerat. Risken för kriminalitet och misshushållning med resurser är dessutom uppenbar.

Men Centerpartiet har valt att slå dövörat till. Reformen ska drivas i land i rekordfart utan någon gedigen analys. Ideologin har likt en religiös tro tystat alla tvivel. Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna har gått med på detta upplägg. Reformens arkitekt - chefsekonomen Martin Ådahl - sitter som bekant inte i regeringen, så frågan är hur det ska gå att utkräva ansvar för kaoset.

Det är dags att dra den nödvändiga slutsatsen av denna oordnade process: Stoppa reformen innan det är för sent.