Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sätt stopp för Annie Lööf som statsminister

Annie Lööf som statsminister skulle spela Jimmie Åkesson i händerna, skriver Expressens huvudledare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Centerledaren Annie Lööf. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Centerledaren Annie Lööf har klättrat upp på så höga hästar att det är svårt att se hur hon ska ta sig ner igen. Men det är sannerligen inget skäl att erbjuda henne statsministerposten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Några dagar efter valet framstår läget i regeringsfrågan som helt låst. Allianspartierna låtsas förvisso som om de kommer att bilda nästa regering, men det är mest skenfäktning inför kommande ronder. 

Varken Löfven eller Åkesson kommer att släppa fram en alliansregering och därmed borde den diskussionen vara över. Båda de traditionella blocken - de rödgröna och alliansen - är körda som regeringsbildare med de nya maktrealiteter som råder.

Det betyder i sin tur att Centerpartiet och Liberalerna spelar nyckelroller i det drama som tar vid under kommande veckor. 

Särskilt Annie Lööf har snärjt in sig i så många principer att det är svårt att se hur hon ska kunna trassla ut sig igen.

Om hon låter Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) pröva lyckan på egen hand riskerar C en svekdebatt om att ha öppnat dörren för SD-inflytande. Om Lööf i stället släpper fram en Löfven II-regering väntar en svekdebatt av ett annat slag.

Lööfs hållning lär vara ganska klar

Själv har C-ledaren lovat att aldrig sätta sig i en "Löfven-ledd" regering. Hur det ska tolkas vet förstås bara Lööf själv, men ett rimligt antagande är att det öppnar för två möjligheter: Antingen går S och alliansen ihop i ett slags nationell samlingsregering där Ulf Kristersson tar över som statsminister. Eller så gör hon själv anspråk på posten.

Lockropen från Sveavägen 68 skallar allt högre. Socialdemokraternas plan är att bryta loss C och L ur alliansen och sedan bilda en blocköverskridande regering, eventuellt även med MP:s medverkan. 

I vilket läge Liberalerna kan tänka sig att hoppa över staketet är höljt i dunkel. Men Centerns hållning är nog egentligen ganska klar: antingen är svaret aldrig eller så är partiets medverkan villkorad med att Lööf blir statsminister - Sveriges första kvinnliga statsminister.

Det är ett högt spel som förhoppningsvis faller platt till marken. Annie Lööf leder ett parti som fick 8,6 procent i valet. C är inget statsbärande parti som kan göra anspråk på posten som regeringschef. 

Lägg till det att allt det som gör Annie Lööf till en framgångsrik oppositionspolitiker - ideologisk renlärighet, kompromisslöshet och yviga utspel som ofta saknar verklighetsförankring - lämpar sig dåligt i rollen som statminister. 

SD skulle jubla över Lööf-ledd regering

En S+MP+C+L-regering skulle dessutom sakna legitimitet i relation till valresultatet. Över 65 procent av väljarna har röstat på partier som önskar en stram migrationspolitik. Om en sådan regering dessutom skulle ledas av Annie Lööf vore det en öppen provokation för stora delar av väljarkåren. 

För SD vore det som en skänk från ovan. Ett redan polariserat Sverige skulle slitas isär ytterligare.

Förhoppningsvis inser även Centerpartiet detta. Bra, då kan det alternativet strykas från listan.

 

Läs också:

Önsketänkande räcker inte för en alliansregering